Grote brand laboratorium in Rotterdam

In een laboratorium in Rotterdam heeft vrijdag een grote brand gewoed. Ongeveer dertig omwonenden en medewerkers zijn voor een korte behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Het laboratorium is gevestigd in een woonwijk nabij de Coolhaven, in het westen van de stad. In het pand lagen gevaarlijke stoffen opgeslagen. Uit voorzorg werden vijftig omliggende panden ontruimd, inclusief een kinderdagverblijf waar op het moment van de brand dertig kinderen aanwezig waren. Bewoners werden tijdelijk opgevangen in bussen of naar een gebouw in de buurt gebracht.

Omdat de rook in de wijk bleef hangen werd andere omwonenden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand zijn volgens de brandweer geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel kwam veel rook vrij.

De brand ontstond in een zogeheten zuurkast, waarna een afzuigsysteem vlam vatte. Na anderhalf uur werd het sein brand meester gegeven. De dertig omwonenden en medewerkers die in het ziekenhuis zijn behandeld, hadden last van prikkende ogen en moeite met ademhalen.