Gezellig samen beleggen - en hopen op winst

Het aantal beleggingsclubs is door de magere beursjaren sterk gedaald. De diehards, zoals de amateurbeleggers van €urosteijn, houden stug vol. En scoren beter dan de AEX.

Een avondje gezelligheid met aandelen. „Ik wil toch de vraag stellen: heeft de fondsmanager niet verzaakt?”

VOORBURG - Leden van belegingsclub Essesteijn stemmen voor het kopen van aandelen - PIERRE CROM
VOORBURG - Leden van belegingsclub Essesteijn stemmen voor het kopen van aandelen - PIERRE CROM

Hij komt te laat binnen, maar mag wel gelijk een fles wijn in ontvangst nemen. „Zo, te gek man”, roept Henk Vierhout bewust met een vet Haags accent.

Tijdens de vergadering van beleggingsclub €urosteijn in Voorburg staat de AEX, de beursindex van grote Nederlandse bedrijven, op 325,97 punten. In de vorige bijeenkomst had Vierhout 325 voorspeld. Daarmee is de wijn voor hem.

€urosteijn behoort tot het beperkte aantal beleggingsclubs dat de magere jaren op de beurs heeft doorstaan. Op het hoogtepunt, net na de eeuwwisseling, waren het er bijna 1.300. Veel verenigingen gingen in de voorbije tien jaar ten onder. Fork (fill or kill) uit Emmen bijvoorbeeld, is in ruste. De Muntslag uit Hardenberg werd opgeheven.

Nu zijn er nog amper 300 clubs actief. En hun leden hebben vaak geen behoefte om over de verliezen van de afgelopen jaren te praten.

Daar hebben ze bij €urosteijn minder bezwaar tegen. Ook omdat ze vorig jaar wel verloren, maar de AEX ruim voorbleven. Zogenoemde defensieve fondsen als Shell en Unilever, toevluchtsoorden in roerige beurstijden, en chipmaker ASML, succesvol in Azië, redden de beleggingsportefeuille.

Secretaris Bertie Cools, als enige in jasje-dasje en met vijftig jaar de jongste van het stel, deelt de briefjes rond waarop de AEX-stand van volgende maand moet worden voorspeld. Hij verzamelt ze en vraagt de andere zes om een toelichting. Daarop trekt in dit achterzaaltje in wijkcentrum Essesteijn – om de hoek zitten bejaarden gemoedelijk te klaverjassen – de hele wereldeconomie voorbij.

Pietrika Okma-Keulen, voormalig socioloog en enige vrouw bij de club, zegt dat ze de hele maand op Griekenland heeft gelet. „Ze krijgen steeds meer schuld. En dan zeggen jullie zeker: ga je nu weer over die neuro beginnen? Maar ook Kroes zegt nu dat er geen man overboord is als de Grieken eruit stappen.”

Okma-Keulen houdt het op 327 punten. „Alleen als de Grieken eruit gaan, heb je kans dat het meer omhoog gaat.” Wat Okma-Keulen betreft, stappen er meer Zuid-Europese landen uit de euro en beginnen de sterke noordelijke landen de neuro.

Andere leden van €urosteijn vrezen besmetting als Griekenland uittreedt. Leo Hoogeveen, die dertig jaar lang een Haagse slagerij runde, waarschuwt voor massaprotest. „Het volk gaat zich roeren. Dat moeten we niet onderschatten. Als een Griek, een Portugees of een Italiaan nooit belasting heeft betaald, dan krijg je dat er niet binnen twee jaar in.” Hoogeveen voorspelt 318 punten.

Paul van Adrichem (werkte in de automatisering) en Henk Vierhout (ex-Rabobank) zijn veel positiever. Van Adrichem (330 punten): „De financiële fondsen komen met cijfers. Die zullen het zwakke beeld versterken. En ik denk dat Griekenland nu een gelopen koers is; dat is een kwestie van invullen. Plus de VS presenteren sterke cijfers.” Vierhout (333 punten): „Ik wil erop wijzen dat China gaat helpen om hier de economie te stimuleren. Dat gaat veel schelen.”

Aan de bar, bij een biertje in de pauze, vertelt Van Adrichem dat ze ooit met elkaar begonnen, „omdat je samen meer weet dan alleen”. Maar in de loop der tijd werd de gezelligheid steeds belangrijker. „Het is ook een sociaal netwerk”, zegt hij. „We hebben altijd wel wat te kwekken. En we gaan eens per jaar uit eten.”

Omdat ze niet allemaal Engels spreken, beleggen ze alleen in AEX-fondsen. Aan opkomende markten als China en Brazilië, waarvan vaak wordt gezegd dat ze lucratiever zijn, wagen slechts enkele leden zich, los van de club. „We hebben onze handen vol aan de AEX hoor”, lacht Van Adrichem.

Om het overzichtelijk te houden streeft €urosteijn er naar niet meer dan tien fondsen in de portefeuille te hebben. Maar dat lukt niet altijd. Momenteel zijn het er dertien. Er wordt gekocht als iemand informatie verzamelt die wijst op een mooi koopmoment en de anderen het daar in meerderheid mee eens zijn. Er wordt ook gekeken of er groei te verwachten is in bepaalde sectoren en of de aandelen mooi gespreid zijn.

Het verlies bleef vorig jaar beperkt omdat de club leerde van economisch rampjaar 2008. Toen werden in paniek aandelen verkocht die een jaar later weer omhoog schoten. Een paar leden kregen slapeloze nachten en stapten op. Vanwege de heftige koersbewegingen in 2011 hebben ze nu een moratorium op aandelenverkoop afgekondigd. De rust lijkt wat teruggekeerd, dus stemt €urosteijn straks over opheffing ervan.

Eerst kijken ze, weer terug aan de lange tafel, over hun bril naar het witte scherm waarop Van Adrichem de koersgrafiek van KPN projecteert. Volgens Hoogeveen, als fondsmanager verantwoordelijk voor KPN, heeft voormalig bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer vorig jaar onterecht vertrouwen gewekt. KPN kocht in 2011 voor een miljard aan eigen aandelen in. „Hij heeft mooi weer gespeeld”, zegt Hoogeveen. Van Adrichem: „Ja, dat zeg ik. Hij heeft de tent mooi opgepoetst.” Bij €urosteijn hebben ze er nog maar weinig vertrouwen in.

Dan wordt het even venijnig aan tafel. Van Adrichem verwijt fondsmanager Hoogeveen dat hij eerder had kunnen waarschuwen voor de beperkte groeikansen bij KPN. Het bedrijf loopt inkomsten mis doordat steeds meer klanten berichten sturen via gratis diensten als Whatsapp. Van Adrichem: „Ik wil toch de vraag stellen. Heeft de fondsmanager niet verzaakt?” De fondsmanager zorgt voor actuele informatie over ‘zijn’ bedrijf en adviseert de rest van de club over het tijdig aan- en verkopen van aandelen in de onderneming.

Hoogeveen: „Nou, dat vind ik nou toch een beetje overdreven, hoor. Ik heb alles op tijd rondgemaild.” Van Adrichem: „Ja, maar je had wel eerder aan de bel kunnen trekken.”

Hoogeveen zegt er geen probleem mee te hebben, dat ze elkaar bij €urosteijn soms kritisch toespreken. „Dingen moeten gezegd kunnen worden. Het is toch elkaars geld waar je mee bezig bent.”

Ieder lid heeft nu 3.500 euro in de gezamenlijke pot van momenteel 24.405 euro zitten. Elke maand storten ze 25 euro bij. Maar niet vanwege de winst hoor, zeggen ze. De club bestaat sinds 1999. In dat jaar eindigde de AEX na een jaarrendement van 25 procent op 671 punten. Sindsdien is de waarde van de index gehalveerd. Desondanks heeft €urosteijn het niet slecht gedaan. Het negatieve rendement op de totale inleg van de leden bleef beperkt tot 0,16 procent.

„Het gaat vooral om kennisverrijking en gezelligheid en je hoopt natuurlijk op een kleine winst”, zegt Hoogeveen. Al denkt Van Adrichem daar weer iets anders over. Hij overwoog eerder zelfs te stoppen. „Als de vrijblijvendheid er niet vanaf zou gaan wel ja. Ik wilde een serieuzere aanpak.” De fondsmanagers, ieder lid beheert enkele fondsen, zijn dus gewaarschuwd.

Met drie stemmen voor afschaffing en vier tegen blijft het moratorium op de verkoop van aandelen voorlopig gehandhaafd. De meesten zijn wel licht positief over de economische ontwikkelingen. Er staat 18.607 euro uit aan beleggingen en er zit nog 4.055 euro in kas om nieuwe aandelen te kopen.

De financiële fondsen, die de voorbije jaren zware klappen opliepen, zijn ondervertegenwoordigd in de €urosteijn-portefeuille. Daarom worden van Delta Lloyd en ING elk 50 stuks extra aangeschaft.

Ook de spanningen rond Iran komen aan bod. „Kan gunstig zijn voor Vopak”, wordt er geroepen. €urosteijn gelooft er vanavond in. Ook het olie-opslagbedrijf wordt bijgekocht.