Frans Timmermans zou graag PvdA leiden, maar stelt zich niet kandidaat

Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 29 juni 2011 PvdA-kamerlid Frans Timmermans. foto © Roel Rozenburg Frans Timmermans zou zich graag kandidaat stellen voor het partijleiderschap van de PvdA, maar doet dat vooralsnog niet. Foto NRC / Roel Rozenburg

PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans zou gráág de PvdA leiden, maar hij wordt gezien als de “Brutus van Job Cohen”. Daarom heeft hij besloten zich niet kandidaat te stellen voor de opvolging van Cohen als partijleider van de PvdA.

Dat zegt Timmermans vandaag in een interview aan NRC Handelsblad (digitale editie). Het uitlekken van een mail van de PvdA-prominent over waarin hij laat weten het niet eens te zijn met het interview dat Cohen samen met Hans Spekman in Trouw deed op 16 februari zorgde voor veel onrust bij de PvdA.

Uiteindelijk stapte Cohen deze week op als partijleider. Timmermans zegt dat hij niet had voorzien wat voor gevolgen zijn - uitgelekte - mail zou hebben. Timmermans:

“Toen dat interview van Job en Hans Spekman in Trouw verscheen, vorige week donderdag, dacht ik: daar wil ik het even over hebben. Ik las het stuk online, thuis in Heerlen, rond half negen. De kinderen waren net naar school. Ik wil niet dat de partij een SP-light wordt, zoals in Trouw werd gesuggereerd. Daar gruw ik van. Ik had mijn eerste vergadering in Den Haag pas om vier uur ’s middags. Ik heb mijn reactie op dat interview er in een kwartier, twintig minuten uitgerammeld, op mijn Mac. Ik schrijf veel en graag, ik ben cartesiaans opgevoed.”

„Ik heb geen seconde gedacht dat dit zou uitlekken. Dit soort mails aan de fractie schreef ik vaker. Een week eerder nog over die PVV-website, ik vond dat we daar langzaam op reageerden. Die mails lekten nooit uit. Ik heb geen adressen op mijn Mac, dus ik weet nog dat ik het mailtje eerst naar mijn Blackberry zond, en vandaar uit met één druk op de knop naar fractie en medewerkers: vijftig personen. Ik had geen idéé wat ik in werking stelde.

Timmermans laat weten zich vooralsnog niet kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van de PvdA, gezien het uitlekken van zijn mail en de gevolgen daarvan, vindt hij dit enigszins ongepast. Als de degene die de mail uitlekte zich voor dinsdag bekend maakt, stelt Timmermans zich misschien alsnog kandidaat. Timmermans:

„Als ik heel eerlijk ben zou ik niets liever doen dan me kandideren. Ik heb pas vrijdagmorgen na een nacht zonder slaap besloten het niet te doen. Er hangt zo’n grauwsluier over mijn kandidatuur. Als degene die de mail heeft gelekt zich voor dinsdag bekendmaakt doe ik het misschien alsnog. Maar nu voel ik me te geremd door die grauwsluier. Daar kan ik niks aan doen, maar het is realiteit.”

Lees het uitgebreide interview vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie).