Cruz als Spaanse furie

Scene uit de film Vicky Christina Barcelona (2008) Foto: Cineart
Scene uit de film Vicky Christina Barcelona (2008) Foto: Cineart

Vicky Cristina Barcelona (Woody Allen, 2008)Ned. 3, 22.25 – 00.00 uur

Zondagnacht wordt bekend of Woody Allen (1935) een Oscar krijgt voor zijn laatste film Midnight in Paris. Hij is genomineerd voor Beste Film, Regie en Beste Scenario. Hiermee komt het aantal Oscarnominaties voor Allen op 23. Eerder won hij er twee voor Annie Hall (1977; Beste Film, Beste Scenario) en een voor Hannah and her Sisters (1986; Beste Scenario).

De New Yorker maakte de laatste jaren zijn films in Europa. Hij filmde in Engeland, Frankrijk en Spanje – waar hij het bijzonder sprankelende en schijnbaar lichtvoetige Vicky Cristina Barcelona draaide.

De serieuze Vicky (Rebecca Hall) en de vrijgevochten Cristina (Scarlett Johansson) brengen de zomer door in Barcelona. Vicky is bezig met een scriptie over de Catalaanse cultuur en Cristina hoopt er haar ex-vriendje te vergeten. De tegenpolen ontmoeten de woeste schilder Juan Antonio (Javier Bardem).

Hij nodigt hen uit voor een weekend in Orvieto, waarbij hij hun naast veel drank en lekker eten ook maar meteen zijn bed belooft. Vicky reageert woest op zijn voorstel, Cristina ziet het wel zitten. De driehoeksverhouding die ontstaat, wordt gecompliceerd door de komst van Maria Elena, de licht ontvlambare ex van Juan Antonio, een mooie rol van Penélope Cruz.

De belevenissen van Vicky en Cristina worden begeleid door een verteller, wiens droge feitenrelaas humoristisch contrasteert met de hoog oplopende emoties. De twee vriendinnen ruiken aan een toekomst vol zuidelijke romantiek maar eindigen weer met beide benen op de grond. Hoewel ze dachten hun leven in de hand te hebben, blijkt er maar iets – een sexy Javier Bardem bijvoorbeeld – voor nodig om ze uit balans te brengen.

André Waardenburg