Corruptiezaak tegen Berlusconi verjaard - geen vijf jaar cel

Silvio Berlusconi kan opgelucht ademhalen. Hij zal niet langer worden vervolgd voor aanklachten van corruptie. De zaak is verjaard. Foto AP /Luca Bruno

De voormalige premier van Italië, Silvio Berlusconi, hoeft niet langer bang te zijn dat hij de gevangenis in moet wegens corruptie. Het proces tegen hem is gestopt, omdat de zaak is verjaard. De aanklagers hadden aanvankelijk vijf jaar cel tegen Berlusconi geëist.

De advocaten van Berlusconi beweerden de afgelopen tijd dat de zaak is verjaard en dus moest worden verworpen. Met succes blijkt nu. Met de uitspraak eindigt de corruptiezaak in een nieuwe juridische overwinning voor de Italiaanse oud-premier. Berlusconi was zaterdag zelf niet aanwezig toen de rechters na twee uur beraad het vonnis voorlazen.

Britse advocaat die Berlusconi omkocht wel veroordeeld

Aanklagers beschuldigden Berlusconi ervan een Britse advocaat steekpenningen te hebben betaald om te liegen in rechtszaken tegen zijn mediabedrijven. Berlusconi is naast oud-premier bovenal ook mediatycoon. Het zou zijn gaan om 600.000 dollar.

Volgens Bas Mesters, correspondent voor NRC Handelsblad in Italië, komt de uitspraak als een verrassing:

“Veel mensen in Italië hadden toch wel op een veroordeling gerekend. Al is het maar omdat de man die Berlusconi heeft omgekocht in Groot-Brittannië wel veroordeeld is.”

De Britse advocaat in kwestie kreeg in 2009 vier een half jaar gevangenisstraf opgelegd voor het aannemen van het geld van Berlusconi. Toch zat ook hij zijn celstraf niet uit, omdat ook in zijn zaak de verjaringstermijn uiteindelijk een obstakel vormde. Berlusconi ontkende altijd schuldig te zijn aan omkoping.

‘Berlusconi zal uitspraak verkopen als: ik ben onschuldig

Maar volgens Mesters zal Berlusconi erg opgelucht zijn:

“Hij zal deze uitspraak interpreteren en verkopen als: ik ben onschuldig. Ook al gaat het in feite alleen maar om een verjaring. Hij zal nu weer zeggen dat het puur een politiek proces was. Het is een enorme tegenvaller voor zijn tegenstanders. Want door de verjaring kan inderdaad niet door een rechter worden uitgesproken dat Berlusconi schuldig is, al is dat in de rechtszaak in Groot-Brittannië wel aangetoond.”

Overigens is Berlusconi met het verval van deze corruptiezaak nog niet van de rechterlijke macht in Italië af. Er lopen nog meer rechtszaken tegen hem.