China: VS en Europa willen opperheerschappij Syrië

De Verenigde Staten en Europa koesteren ambities van opperheerschappij Syrië en de Arabische wereld komt daar langzaam aan achter.

Dat schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhou in een commentaar een dag nadat Peking tijdens een internationale conferentie van de de contactgroep ‘Vrienden van Syrië’ in Tunis veroordeeld werd voor de weerstand tegen een breed gesteunde oplossing van het conflict in Syrië. In de Tunesische hoofdstad noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren de beslissing van Rusland en China om een resolutie tegen Syrië in de VN-Veiligheidsraad te boycotten “verachtelijk”.

De persconferentie van Clinton gisteren na de eerste dag van de driedaagse conferentie in Tunis:

Volgens Clinton staan Rusland en China niet “achter het Syrische volk” door plannen van de Arabische Liga voor een machtsoverdracht in Damascus te dwarsbomen. China benadrukt echter dat het een “gebalanceerde” positie inneemt tegenover de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Peking beschuldigt de VS en Europa ervan “onder het mom van humanitaire hulp” hun macht in het Midden-Oosten te consolideren, meldt persbureau AP.

Rode Kruis onderhandelt door voor evacuatie
Gisteren slaagden medewerkers van het Rode Kruis - na onderhandelingen met het regime - erin het Baba Amro-district in de belegerde Syrische stad Homs te betreden om gewonde burgers en journalisten te evacueren.

De afgelopen week onderhandelde de medische hulporganisatie met de regering en rebellen om een dagelijks staakt-het-vuren in te stellen om medische hulp te verlenen aan gewonde burgers. Ook vandaag gaan deze besprekingen door om burgers en journalisten te evacueren.