Caps op de catwalk

Honkbalpetten zijn in de mode. Voor vrouwen in combinatie met bontjassen en hoge hakken.

Ter illustratie van dit artikel vroegen we de mannen achter het hippe Deense mannenmerk Norse Projects om beeldmateriaal van de klassieke, wollen baseballcaps uit hun nieuwe voorjaarscollectie. Ze bedankten vriendelijk voor de interesse in hun merk, maar aangezien de petten al zoveel aandacht kregen dat de rest van hun kleren er enigszins door ondersneeuwden, waren ze niet van plan foto’s toe te sturen.

Dat notabene een honkbalpetje meer in de belangstelling staat dan de rest van een – bepaald niet onaardige – collectie is opmerkelijk. Maar het uit 1954 stammende sportaccessoire is dan ook erg in de mode.

In maart vorig jaar waren ze voor het eerst tijdens een modeshow te zien: Miu Miu presenteerde wollen caps met een zonneklep in een contrasterende kleur voor de winter van 2011. Een half jaar later was de pet terug te zien in minstens een dozijn dames- en herencollecties, variërend van Acne en Kenzo tot Dior Homme.

Ook op straat doet de pet het goed. Op straatmode gerichte weblogs als The Sartorialist en Jak&Jil documenteerden al tientallen modemensen met pet. Op de modeblogs van jonge meisjes duiken ze eveneens steeds vaker op.

De pet is een van de toegankelijkste trends in jaren; een exemplaar van Norse Projects kost 50 euro, de hier afgebeelde pet van Sonia by Sonia Rykiel 230 euro. H&M heeft ze vanaf 4,95 euro. Ter vergelijking: andere populaire modeaccessoires van de afgelopen tijd zijn de glitterschoenen van Miu Miu (verkrijgbaar vanaf 400 euro) en de handtassen van Céline (700 euro en meer).

De honkbalpet is al tweemaal eerder een hype geweest: in de jaren tachtig was ’ie groot in de hiphopscene, en begin deze eeuw ontketende een variatie op de baseballcap, de truckerspet van Von Dutch, een kortstondige rage onder popsterren als Justin Timberlake. Die petten werden al snel mainstream. Toen ook Paris Hilton ermee aan de haal ging en er flauwe varianten als ‘Von Bitch’ op de markt kwamen, was het snel over. De afgelopen tien jaar droegen alleen Amerikaanse toeristen, golfers en enkele hiphopliefhebbers nog honkbalpetten.

Dit jaar worden de petten modieuzer gedragen dan ooit. Op de eerdergenoemde blogs worden ze gecombineerd met onder meer (nep)bontjassen, truien van kasjmier, hoge hakken en jurken. Dankzij de vele variaties in kleur, materiaal en dessin, sluit de pet naadloos aan bij het huidige kleurrijke en uitbundige modebeeld.

En – niet te vergeten – bij de opkomende sporttrend: in de zomercollecties voor 2012 zijn naast petten ook andere sportieve elementen te vinden, zoals golfschoenen en trainingsbroeken. Dat 2012 een olympisch jaar is lijkt de modewereld niet te zijn ontgaan.