Blokkade studentennet

De Rijksuniversiteit Groningen gaat al het bittorrentverkeer in studentenflats blokkeren. De universiteit is verschillende keren gewaarschuwd door Stichting BREIN omdat via het universiteitsnetwerk illegaal film- en muziekbestanden werden geüpload. Ingrijpen per geval vindt de universiteit te vermoeiend, vandaar de algehele blokkade.

BREIN, die schendingen van het auteursrecht op internet bestrijdt, daagt op 19 april ook internetproviders KPN, UPC en T-Mobile voor de rechter. BREIN wil dat de providers de toegang tot downloadsite The Pirate Bay blokkeren. Deze omstreden site is een uitwisseldienst voor onder meer illegale bestanden.

Het kort geding is een vervolg op de rechtszaak tegen Ziggo en XS4ALL. In januari bepaalde de rechter dat die providers toegang tot The Pirate Bay moesten verhinderen. Beide bedrijven gaan in hoger beroep; tot die tijd moeten zij de site blokkeren.