Belastingaangifte kan ook geld opleveren

„We moeten binnenkort weer belastingaangifte doen. Heb je tips die geld besparen of opleveren?”

Kennis is macht. Dat geldt zeker voor de belastingaangifte. Wie thuis is in onze 118 aftrekposten, 13 heffingskortingen en de diverse belastingtarieven houdt mogelijk meer inkomen over dan Nederlanders zonder fiscale knobbel of met een belastingfobie. Maar waar vind je gouden belastingtips voor een redelijke prijs? Of zelfs voor niks? Er is hulp in soorten en maten, van dikke naslagwerken voor doe-het-zelvers tot gratis hulp voor mensen voor wie belastingzaken abracadabra zijn.

Wie elk detail wil weten, koopt een verse, dikke belastinggids. Het bekendst zijn de Kluwer Belastinggids en de Elsevier Belasting Almanak. Bij bestelling via de site van vakbond CNV krijg je fikse kortingen, ook als je geen lid bent. De Almanak van Elsevier bemachtigde ik er voor 19,95 euro inclusief verzendkosten, 10 euro minder dan in de winkel. Aan die aanbieding kan de veel dunnere Consumentenbond Belastinggids voor 18,50 euro niet tippen. De Bond biedt wel een gratis Minigids Belastingaangifte als je belt naar 0800 6161 (gratis) of ‘cb belasting’ sms’t naar 3010. Op www.consumentenbond.nl kunnen ook niet-leden belastingtips en veelgestelde belastingvragen raadplegen. Wie lid is, krijgt ook telefonisch raad.

Wie besparingstips zoekt maar geen dikke gids wil, kan terecht op fiscalert.nl. Men biedt een checklist plus 82 concrete tips over onderwerpen als: fiscaal partnerschap, auto van de zaak, eigen woning, sparen en beleggen, pensioentekort, toeslagen, alimentatie, aftrek voor levensonderhoud, ziektekosten, weekenduitgaven gehandicapten, studiekosten en 65-plussers. Er zijn ook aandachtspunten voor ondernemers. Je moet wel lid zijn, maar je mag je abonnementsgeld zelf bepalen. Als lid mag je ook bellen.

Wie een simpele aangifte doet, komt een eind met de toelichting van de Belastingdienst. Wacht met downloaden van het biljet tot 1 maart, want dan kun je gegevens zoals inkomen en woningwaarde automatisch laten invullen. Wel even controleren! Vorig jaar ging er, volgens de Consumentenbond bij 9 procent van de ingevulde biljetten iets mis. Bel bij belastingvragen gratis naar 0800–0543, kijk op belastingdienst.nl of twitter naar @bdaangifte. Er is van alle kanten invulhulp voor particulieren die minder inkomen hebben dan het toetsingsinkomen voor de zorgtoeslag (in 2011 36.022 euro voor alleenstaanden, 54.264 voor koppels). FNV-leden kunnen gratis terecht bij 6.000 vrijwilligers. Vakbond CNV helpt mensen onder bijstandsniveau gratis. Ouderen met een laag inkomen kunnen terecht bij ouderenbonden als ANBO, Unie KBO en PCOB. Ook de Belastingdienst zelf helpt, desnoods bij je thuis. Gehandicapten kunnen terecht bij de ANGO. Verder helpen formulierenbrigades, stichtingen Welzijn Ouderen en studenten op sommige hogescholen en universiteiten.

Aangifte doen kan geld opleveren. Meer dan de helft van de minima die de aangifte overlieten aan sociaal raadslieden van Rijnstad kreeg geld terug, gemiddeld 518 euro. Vooral voor ouderen en minima is er alle reden werk van de belastingaangifte te maken.