Amerikaanse consument krijgt meer vertrouwen

Het vertrouwen dat Amerikaanse consumenten in de economie hebben, blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers die de universiteit van Michigan gisteren publiceerde. De uitgaven van huishoudens beslaan ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

De index viel hoger uit dan analisten verwachten; blijkbaar, zo concludeert persbureau Bloomberg, zijn Amerikanen wat optimistischer geworden omdat het aantal banen al drie maanden op rij groeit. Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is met 8,3 procent op het laagste punt sinds februari 2009.

Ook de stijgende beurskoersen zouden het vertrouwen stimuleren. De Dow Jones Index steeg in de afgelopen drie maanden van 11.000 naar ongeveer 13.000 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom in diezelfde periode ook uit het dal dat mede veroorzaakt werd door de eurocrisis.

De Amerikaanse huizenmarkt blijft echter fragiel: er worden 77 procent minder huizen verkocht dan in het laatste topjaar, 2005. Daarnaast drukken de stijgende brandstofprijzen het budget van de huishoudens. De olieprijs is sinds november sterk gestegen vanwege de oplopende spanningen tussen Westerse landen en Iran.

Ook Amerikanen voelen dat aan de pomp. De gemiddelde prijs van een gallon benzine (3,8 liter) is nu 3,65 dollar. De magische records uit 2008 komen in zicht: toen kostte een gallon benzine 4,11 dollar. Voor Nederlandse begrippen altijd nog een koopje, 80 eurocent voor een liter benzine. (NRC)