Alsof motorrijders criminelen zijn

Ja, er zijn criminelen die motor rijden. Maar dat maakt niet álle motorclubs misdadig. In de Jaarbeurs in Utrecht vertellen rijders over het slechte imago.

Nederland, Rotterdam, 24-02-2012. Dries Mosch heeft zijn Harley weggedaan omdat hij onder andere moeite had met de vooroordelen die veel mensen hebben over leden van een willekeurige motorclub of mensen in een leren jas met stickers en badges er op rijdend op een Harley.
Nederland, Rotterdam, 24-02-2012. Dries Mosch heeft zijn Harley weggedaan omdat hij onder andere moeite had met de vooroordelen die veel mensen hebben over leden van een willekeurige motorclub of mensen in een leren jas met stickers en badges er op rijdend op een Harley. Andreas Terlaak

De woordkeuze wreekt zich. Motorclubs. Media gebruiken de term – net als politici – als zij Hells Angels bedoelen, of Satudarah, of outlawbikers van andere bendes die geregeld in verband worden gebracht met criminele activiteiten. En dat vinden leden van de circa zeshonderd andere Nederlandse motorclubs vervelend. Clubs van Harley Davidson-rijders, of van racemerken als Ducati. Leden van deze clubs gaan simpelweg op de motor naar hun werk, ze maken toertochten. Of ze bezoeken motorbeurzen, zoals deze week in de Utrechtse Jaarbeurs.

Patrice Assendelft, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, spreekt van de „criminalisering” van het begrip motorclub. Onlangs schreef hij een brief aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Assendelft: „Ducati Club Nederland, met 1.500 leden de grootste motorclub van Nederland, wilde vorig jaar een clubdag organiseren. Maar de horecagelegenheid waar ze wilden afspreken, weigerde hen toe te laten. Motorclub is een besmet woord geworden.”

Vorige maand kondigde minister Opstelten een harde aanpak van motorbendes aan. Het moet klaar zijn met afpersing, geweld, het aan de laars lappen van regels, schreef hij in een brief aan de Kamer. Daarin komen ‘motorclub’ en ‘club’ achttien keer voor. „Bepaalde motorclubs verwerven zich een positie in de georganiseerde misdaad”, staat in de Kamerbrief, „het is noodzakelijk de schijnbare onaantastbaarheid van de clubs te doorbreken.”

Nu is een harde aanpak van motorbendes op zich begrijpelijk: in vrijwel alle politieregio’s hebben opsporingsonderzoeken of strafzaken gelopen tegen bendeleden. Justitie vermoedt dat bendes in verschillende steden geld eisen van café-eigenaren, in ruil voor bescherming. Autoriteiten waarschuwen voor spanningen tussen de Angels en Satudarah. In augustus 2011 arresteerde de Amsterdamse politie 56 leden van Satudarah, vanwege een gevreesde confrontatie met de Angels. Bij de arrestatie trof de politie vuurwapens aan, kogelvrije vesten en een dozijn messen.

Dat gaat dus over motorbendes, niet over clubs, is de boodschap van de verenigde motorrijders. Assendelft vraagt de minister in zijn brief om een „zorgvuldiger” woordkeus.

Een voorlichter van het ministerie zegt dat van die zorgvuldigheid al sprake is. „In de brief aan de Kamer maken we duidelijk dat het ons te doen is om outlawbikers, niet om motorclubs in het algemeen.” Waarom staat motorclub toch veelvuldig in die brief? „Tja. Een outlawbiker is nu eenmaal lid van een motorclub, niet van een schaakvereniging.”