achter het stuur

‘Een Fries is altijd op tijd’

Wietze de Jong (1962), werd bij de voorbereidingen op de Elfstedentocht bekend als ‘de ijsveger van Balk’.

Wat was uw eerste auto?

„Een Volvo Amazon van bouwjaar 1969. Donkerblauw en gekocht voor 750 gulden van mijn eerste gage als zeeman. Ik vond dat meteen een mooie, bomvrije auto; een wat lage raampartij en veel ‘body’ daaronder.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Ik was als kind in de ban van die vierkante Volvo-modellen uit mijn jeugd: 142, 145, 240, 244. Hoe langer je kijkt, hoe mooier ze worden.”

Wat rijdt u nu?

„Uiteraard een Volvo. Een 850 met vijf ton op de teller. Die is, om ’t op z’n Fries te zeggen, bêst genôch, goed genoeg. Ik heb ook nog een Volkswagen Golf II uit 1991 en een Ford Transit Hymer, een camper uit 1983.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Die vraag heb ik even voorgelegd aan de leden van biljartclub Genoeg Keus, hier in Balk. 85 procent mannelijke leden, 15 procent vrouwen. 85 procent vindt dat mannen de beste chauffeurs zijn. En natuurlijk heeft iedereen gelijk.”

Wat is het gekste wat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Met een oud model Mini de hele Afsluitdijk over gereden terwijl ik op de rechter voorstoel zat. Leek het net of er geen bestuurder inzat. Zo’n Mini heeft geen middenconsole, dus dat ging prima. Ik gaf gas met mijn linkervoet en stuurde met de linkerhand.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Een Fries is in principe altijd op tijd voor een afspraak. We managen het klokje goed, ongeacht of dat het uurwerk of de snelheidsmeter is.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„...een andere baan zoeken. Het is een heel ondankbare taak. Maar als het dan moet zou ik de Ketelbrug vervangen door een tunnel en de Zuiderzeelijn in elk geval doortrekken naar Emmeloord, Lemmer of zelfs Heerenveen.”