Aanslag op presidentieel paleis in zuiden Jemen - ‘zeker 20 doden’

Bij een zelfmoordaanslag bij het presidentiele paleis in de Jemenitische stad Mukalla zijn zeker twintig soldaten omgekomen. De aanslag komt uren na de beëdiging van de nieuwe president van Jemen en de terugkeer van oud-president Ali Abdullah Saleh.

Er zouden bij de aanslag ook een onbekend aantal gewonden gevallen zijn, melden persbureau AFP en Reuters. Die laatste spreekt zelfs van 26 doden. De aanslag vond op grote afstand plaats van hoofdstad Sana’a in het zuiden van Jemen, een onrustige regio waar een afscheidingsbeweging vecht voor de oprichting van een nieuwe staat. In het zuiden zouden ook Al-Qaeda-strijders actief zijn.


Grotere kaart weergeven

Eerder vandaag werd Abed Rabbo Mansour al-Hadi ingezworen als de nieuwe president van Jemen. De afgetreden president Ali Abdullah Saleh kwam speciaal voor de ceremonie terug uit de Verenigde Staten waar hij medische behandelingen onderging. Als enige kandidaat bij de presidentsverkiezingen van afgelopen week kreeg Hadi 99 procent van de stemmen.

De oud-generaal en vice-president onder Saleh liet tijdens een toespraak weten dat Jemen een einde moet maken aan de crisis in het land en zich moet richten op de economische problemen in het land. Hadi: “ik sta hier op een historisch moment, ik kijk naar het volk en dank hen [...] Als we nu niet de uitdagingen aangaan waar Jemen voor staat, komt er chaos.”

Na zijn toespraak gingen demonstranten de straat op in de zuidelijke stad Aden, waar het tot onlusten kwam met de oproerpolitie. Daarbij raakten volgens hulpverleners vier mensen gewond, meldt persbureau Reuters.