Aanslag op criticus regime Oezbekistan

Een van de meest prominente tegenstanders van het regime van de Oezbeekse leider Islam Karimov is levensgevaarlijk gewond geraakt nadat hij in zijn zelf verkozen ballingsoord in Zweden werd beschoten. Dat meldden Zweedse media vrijdag. Imam Obidchon Nazarov werd bij de aanslag in het hoofd geraakt. Wie achter de daad zit, is nog onduidelijk. Nazarov was ten tijde van de onafhankelijkheid van Oezbekistan, in 1991, een van de invloedrijkste geestelijken van het land. Hij was kritisch over het in zijn ogen aan banden leggen van religieuze instellingen door Karimov, die sinds 1991 regeert. Datzelfde jaar werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens religieus extremisme. Hij vluchtte naar Kazachstan en kreeg in 2006 politiek asiel in Zweden, van waaruit hij kritisch bleef over het regime. Hij heeft tienduizenden volgelingen. (AFP, AP)