Zware hersenschade prins Friso

24-02-2012 Innsbruck Explanation of the diagnosis of the health of Prince Friso by Dr. Wolfgang Koller and Mag. Johannes Schwamberger ( Pressesprecher), at the University hospital (Landeskrankenhaus Innsbruck -Universitaetskliniken) in Innsbruck. Prince Friso was in critical but stable condition in the Innsbruck hospital's intensive care unit on Friday 17 february after an avalanche buried him while he was skiing off piste in the Austrian alps. (c) PPE/Nieboer PPE-Agency/Edwin Veloo www.ppe-agency.com Anemonenweg 52 2241 XM Wassenaar M. 06-43497725 F 084-7384869 If you have any questions please call or e-mail us with your inquiries PPE

Prins Johan Friso heeft bij zijn lawineongeluk een zware hersenbeschadiging opgelopen.

Hij is nog altijd in coma en „er kan niet worden voorspeld of hij ooit nog bij bewustzijn zal komen”. Dat heeft dr. Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-afdeling van het academisch ziekenhuis in Innsbruck, aan het begin van de middag op een persconferentie gezegd.

„De familie gaat nu op zoek naar een plaats waar prins Friso verder verpleegd kan worden”, zei Koller.

Vorige week vrijdag raakte prins Johan Friso in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine terwijl hij met een vriend aan het skiën was. De aankondiging van de persconferentie van vanmiddag kwam vrij onverwacht. Gisteren had de RVD gemeld dat mogelijk pas na het weekend een prognose over de gezondheidstoestand van de prins zou volgen.

Trauma-arts Koller vertelde dat Friso terwijl hij onder de sneeuw lag zoveel zuurstoftekort heeft geleden dat hij een hartstilstand had. Hij is gedurende 50 minuten gereanimeerd. „Dat is lang, ik kan ook zeggen: te lang”, zei Koller. „Maar we hadden hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt hem zou hebben beschermd tegen ernstige hersenbeschadiging. Dat was helaas niet het geval.”

Gisteren hebben een eerste uitgebreide MRI-scan en neurologische tests uitgewezen dat prins Friso ernstige hersenschade heeft.

Prof. dr. Michel van Putten, neuroloog en neurofysioloog aan de Universiteit Twente zegt daarover: „Als er nu echt hersenschade is te zien op de MRI, dan moet je je grote zorgen maken over een zinvol herstel. Die kans acht ik dan zeer klein.”

Het een na somberste scenario is nu waar geworden, concludeert Van Putten, die zelf onderzoek doet naar het effect van koel houden bij patiënten die door zuurstoftekort hersenschade hebben. Het somberste scenario noemt Van Putten „de dood”.

Michaël Kuiper, neuroloog-intensivist van het Medisch Centrum Leeuwarden zei in een toelichting in een uitzending van de NOS: „Meestal is het zo dat mensen na een reanimatie overlijden of wakker worden. Slechts een kleine groep wordt langzaam of slecht wakker. Sommige mensen kunnen heel lang in een vegetatieve staat blijven.”

Ludwig Muxel, burgemeester van het Oostenrijkse ski-oord zei „zeer bedroefd” te zijn over de gezondheidstoestand van de prins. „Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie. Wij hopen nog steeds op een klein wonder.”

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagochtend koningin Beatrix en prinses Mabel laten weten dat Nederland intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijden van zorgen en verdriet, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Rutte rekent erop dat iedereen vanaf vrijdag de privacy van Friso, Mabel en hun kinderen zal respecteren. „De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vandaag over prins Friso moesten melden.”

In politiek Den Haag is geschokt gereageerd.