Zomers als een groene Alpenweide

Gras tussen je tenen, een zonnebril op je hoofd en meedeinen op de muziek. Liefst ook nog een zonnetje, maar morgen zal de verwarming moeten volstaan. Concept Me en Chateau Events organiseren morgen ‘De Alpenweide. Groen als Gras’. Een zomers technofestival in de Amsterdamse Undercurrent.

Na Bungalup, dat begin februari werd gehouden door Meubelstukken en Plus 1 in een bungalowpark in Flevoland, is dit opnieuw een poging het festivalseizoen te vervroegen. Organisator Peter van Apeldoorn: „Het is eind februari. Iedereen is helemaal klaar met de winter, maar de lente is er nog niet. Die haal je naar voren door ‘het buitengevoel’ binnen te creëren. En dat doe je gewoon door een enorme grasmat neer te leggen.”

600 vierkante meter grasplaggen zijn klaargelegd in de dansloods op de NDSM-werf, aan de noordkant van het IJ. Niet alleen de randjes, de gehele vloer is met grasplaggen bedekt. Kosten: 1.000 euro, „we hadden een goede deal met het tuincentrum.” Het gras inspireerde tot het thema ‘Alpenweide’. „Het gevoel dat de sneeuw nog achter je ligt en je nu lekker kunt chillen op het gras.”

Het thema is ver doorgevoerd. Van Apeldoorn: „Er worden ook heuveltjes aangelegd. Als je binnenkomt zie je een enorme wei, achter de mainstage staat een koe. Aan de zijkant hebben we ook chalets waar je je kunt verkleden in het thema.”

Het lentegevoel is ook terug te horen in de relatief ‘lichte’ line-up van het festival, in handen van Chateau Events. Het evenementenbureau dat eerder dancefestivals organiseerde onder de naam Chateau Techno, haalt de Zwitserse dj Deetron naar Amsterdam. Hij draait ‘warme techno’, grenzend aan deephouse. Dat betekent meer melodieuze deuntjes tussen de regelmatige baslijnen. Ook de andere headliners, de Franse dj Oxia en de Berlijnse Berghain resident Oliver Deutschmann draaien ‘lichtere techno’. Op het Heidi-podium in de kleine zaal is er ruimte voor talent van eigen bodem als Jama, Daan Donk, Corbadecobra & Bram Fidder.

Net als in de zomer begint het festival lekker vroeg. Op zaterdag kun je vanaf 14.00 uur ’s middags terecht, maar wel door tot 05.00 uur ’s ochtends. Net als in de winter.

Festival

De Alpenweide. Groen als Gras,

25 februari 14.00-05.00 Undercurrent, NDSM-werf, Amsterdam. Kijk voor tickets (22,50 euro) en meer informatie op www.facebook.com/groenalsgras

    • Rolinde Hoorntje