Zeewolde krijgt eerste biogasrotonde

Rotterdam. Melkveehouder Gert-Jan van Beek uit Zeewolde en Essent zijn deze week begonnen met de bouw van de eerste biogasrotonde van Nederland. Boer Van Beek had al een mestvergister die via een pijpleiding was verbonden aan een warmtecentrale van Essent en zo de elektriciteit voor de ruim duizend huishoudens in de Polderwijk leverde. Nu komt er een tweede vergister, die verbonden wordt aan de eerste, waardoor een zogeheten gasrotonde ontstaat. Door dit netwerk moet de productie van groene stroom in de warmtecentrale ruim verdubbeld kunnen worden. De wijk breidt uit naar 3.000 huizen. De vergisters worden gevoed met mest van de 150-200 koeien op het bedrijf, en met plantaardige resten. Van Beek heeft een contract met Essent voor de verkoop van het biogas, en krijgt subsidie van de overheid voor de aanleg van de installatie. (NRC)