Zaak over nieuwe naam Orkest vh Oosten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) heeft een kort geding aangespannen tegen het Orkest van het Oosten, dat zich heeft omgedoopt tot ‘Nederlands Symfonie Orkest’. De nieuwe naam geeft „nodeloze verwarring”, vindt NedPhO-directeur Rob Streevelaar.

Het Orkest van het Oosten gebruikte de naam The Netherlands Symphony Orchestra al 14 jaar voor cd-opnames. Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft daar bezwaar tegen gemaakt, waarna werd besproken dat het orkest die naam alleen zou gebruiken in het buitenland en voor cd-opnames mede bestemd voor de internationale markt.

Dat het Nederlands Symfonie Orkest de nieuwe naam koos, is verklaarbaar: nu eigen inkomsten belangrijker worden is een naam met landelijke uitstraling aantrekkelijker voor sponsoren. ,,Maar het orkest heeft geen landelijke functie en lift nu mee op onze reputatie”, zegt Streevelaar.

Harm Mannak, directeur van het Nederlands Symfonie Orkest, ziet de uitspraak van het kort geding op 26 maart met „vertouwen tegemoet”, maar betreurt de gang van zaken. „Onze rollen zijn anders: de verwarring blijft dus beperkt. Sponsoren gaven aan dat de naam Orkest van het Oosten voor hen niet werkte. We moeten ondernemend denken.”

    • Mischa Spel