Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

VUmc en RTL stoppen met omstreden realityprogramma

Screenshot '24 uur: tussen leven en dood'

RTL heeft de resterende uitzendingen van het omstreden realityprogramma ’24 uur: tussen leven en dood’ geschrapt. De zender deed dat nadat het VU Medisch Centrum vandaag liet weten niet meer achter het programma te staan, omdat het “in toenemende mate onrust geeft onder patiënten, medewerkers en tot een heftige maatschappelijke discussie leidt”.

Het ziekenhuis verzocht producent Eyeworks daarom vandaag te stoppen met het programma. Ook zouden de afspraken op de spoedeisende hulp (SEH) niet “zorgvuldig zijn uitgevoerd”, aldus het VUmc.

“De eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken. De vooraf vastgelegde toestemmings- en inzageprocedure heeft onvoldoende geleid tot het beoogde gevoel van veiligheid en zorgvuldigheid bij de bezoekers van de SEH. Daarnaast heeft VUmc nieuwe informatie verkregen van patiënten waaruit blijkt dat de afspraken op de SEH onvoldoende zorgvuldig zijn uitgevoerd.” - persbericht VUmc

Vanmiddag liet RTL weten daadwerkelijk de resterende uitzendingen te schrappen.

‘Juridische en ethische grenzen overschreden’

Het programma, waarvan gisteravond de eerste aflevering werd uitgezonden, raakte deze week in opspraak nadat bleek dat een meisje tijdens een gesprek met een kinderarts in het VUmc in Amsterdam werd gefilmd zonder dat vooraf om toestemming was gevraagd.

Volgens ethici werden juridische en ethische grenzen overschreden. Ook liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten opheldering te willen van het VUmc. Het ziekenhuis bleef zelf achter het programma staan. Dat zou namelijk inspelen op de grote behoefte aan informatie over zorg en gezondheid.

Na de ophef opende het VUmc een meldpunt voor patiënten en familieleden die in de opnameperiode van het programma op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hadden. De afgelopen dagen kwamen daar ruim 400 reacties op.

Gisteravond liet het VUmc nog weten achter het programma te blijven staan.