Hersenschade Friso - onzeker of hij ooit nog bijkomt

Prins Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen door een tekort aan zuurstof. Er kan niet met zekerheid voorspeld worden of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.

Gisteren werden de laatste neurologische tests gedaan, waaruit dat bleek. Dat zei dr. Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-afdeling van het academisch ziekenhuis in Innsbruck, aan het begin van de middag in een toelichting op de situatie van de prins.

Ondanks langdurige reanimatie in Lech werden de hersenen van Friso na het ongeluk niet langer van zuurstof voorzien. Het hart heeft ongeveer vijftig minuten stilgestaan. Dat is erg lang, zei het hoofd Traumatologie. ‘Misschien wel te lang’. Het team had de hoop dat door de onderkoeling de hersenen voor grote beschading bespaard bleven, maar die hoop bleek tevergeefs. Koller:

“Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisterenavond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen.”

Friso werd vandaag een week geleden bedolven onder een lawine tijdens het off-piste skiën in Lech, het Oostenrijkse ski-oord waar de Koninklijke familie elk jaar naartoe gaat. Hij werd naar het ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Tot vanmiddag bracht de RVD weinig naar buiten over zijn toestand: die werd een week lang gedefinieerd als ‘stabiel, maar niet buiten levensgevaar’.

Nu gaat de familie naar een geschikt revalidatiecentrum zoeken, werd daar aan toegevoegd.

‘Bij corticale schade is kans op zinvol herstel zeer klein’

Prof.dr. Michel van Putten, neuroloog en neurofysioloog aan de Universiteit Twente, zegt vandaag in NRC Handelsblad:

“Als er nu echt corticale schade is te zien op de MRI, dan moet je je grote zorgen maken over een zinvol herstel. Die kans acht ik dan zeer klein.”

Het een na somberste scenario is nu waar geworden, concludeert Van Putten, die zelf onderzoek doet naar het effect van koel houden bij patiënten die door zuurstoftekort hersenschade hebben. Het somberste scenario noemt Van Putten “de dood”.

Michaël Kuiper, neuroloog-intensivist van het Medisch Centrum Leeuwarden, zei in een toelichting in een uitzending van de NOS:

“Meestal is het zo dat mensen na een reanimatie overlijden of wakker worden. Slechts een kleine groep wordt langzaam of slecht wakker. Sommige mensen kunnen heel lang in een vegetatieve staat blijven, maar dat trachten wij te voorkomen. Als mensen een hartstilstand hebben gehad en daarna in coma blijven is de kans op herstel slechter.”

Familie bij Friso in ziekenhuis, geschokte reacties vanuit Den Haag

Prins Constantijn, Koningin Beatrix, Mabel Wisse Smit en Prins Willem-Alexander toen ze vandaag arriveerden bij het ziekenhuis. Foto AFP / Pierre Teyssot

Prins Constantijn, Koningin Beatrix, Mabel Wisse Smit en Prins Willem-Alexander toen ze vandaag arriveerden bij het ziekenhuis. Foto AFP / Pierre TeyssotPrins Constantijn, Koningin Beatrix, Mabel Wisse Smit en Prins Willem-Alexander toen ze vandaag arriveerden bij het ziekenhuis. Foto AFP / Pierre Teyssot

Vanuit politiek Den Haag is geschokt gereageerd. Koningin Beatrix, Mabel Wisse Smit, Willem-Alexander en Prins Constantijn hebben hem vanmiddag bezocht in het ziekenhuis.

Bekijk hier een uitgebreide fotoserie.