Verbeek is altijd direct, of hij nu feest of scheldt

Soms scheldt AZ-coach Gertjan Verbeek zijn spelers verrot. Na de zege op Anderlecht feestte hij gisteravond gewoon met hen mee. „Hij is altijd eerlijk en direct.”

Het gezicht van Etiënne Reijnen verscheen als eerste in de catacomben van het Brusselse Astridpark, waar ooit Rob Rensenbrink, Jan Mulder en Arie Haan schitterden. Honderden supporters wachtten zingend op hun busreis terug naar Alkmaar, de verdediger besprak geroutineerd de overwinning op Anderlecht (1-0), de tweede in een week. Zo snel kan een voetballoopbaan een vlucht maken, besefte hij.

Een jaar geleden speelde Reijnen bij FC Zwolle, nu is hij met AZ medekoploper in de eredivisie, halve finalist in de beker en achtste finalist in de Europa League. Volgende maand wacht een tweeluik met Udinese, de nummer drie van Italië. Met dank aan Gertjan Verbeek, vindt Reijnen.

De AZ-spelers betrokken hun trainer nadrukkelijk bij de ontlading. „Dat laat zien dat we een goede band hebben met elkaar, dus ook met de trainer”, zei middenvelder Adam Maher. „Hij is altijd eerlijk en direct. Als het spel vreselijk was, zoals vorige week tegen FC Utrecht, dan zegt hij dat ook tegen de buitenwereld. Iedereen weet bij hem waar hij aan toe is. Vandaag stond hij ook zeker niet in een hoekje. Hij feestte gewoon mee”, weet Maher.

„Iedereen bij AZ heeft dezelfde visie, van [technisch directeur] Earnest Stewart tot de materiaalmannen. Dat is mede de verdienste van Verbeek”, stelde aanvoerder Niklas Moisander. „Hij scheldt ons wel eens verrot, maar dat is dan met een bedoeling. Verbeek heeft altijd respect en controle. Hij laat zijn emoties nooit de vrije loop en zal altijd meteen zeggen wat hij vindt. Dat wordt door de hele spelersgroep gewaardeerd.”

Verbeek kreeg ook complimenten uit het Anderlechtkamp, met name na de wedstrijd in Alkmaar. Marc Degryse, oud-speler van Anderlecht en PSV, had „champagnevoetbal” gezien. De dertigvoudige landskampioen wilde zich in Brussel niet nog eens laten verrassen door het snelle aanvalsspel. „Ik denk niet dat Anderlecht heeft geweten hoe goed AZ was”, zei analyticus Degryse gisteren voor de wedstrijd.

Maar AZ won in Brussel voor het eerst sinds 2007 weer eens een Europese uitwedstrijd. „En ik vond niet eens dat we vandaag zo goed speelden”, zei Maarten Martens, net als in Alkmaar maker van het enige doelpunt van de avond. Hij zat al in de kleedkamer toen de scheidsrechter affloot. De Belg kreeg net als ploeggenoot Dirk Marcellis een blessurebehandeling en was al over zijn eerste blijdschap heen. „Dit is maar een kort moment van intense vreugde, want we hebben geen prijs gewonnen. Zondag spelen we tegen Heerenveen, ook heel belangrijk.”

De koele analyse vloekte bij de schoonheid van Martens’ doelpunt, op bezoek bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Het bleef voor de middenvelder bij elf minuten in het eerste elftal van Anderlecht. „Ik heb nooit revanchegevoelens gehad, maar dit zal ik niet snel vergeten”, zei hij gisteren.

Martens volleerde de bal tien minuten na rust in het doel uit een voorzet van Roy Beerens, via tegenstander Marcin Wasilewski.

Martens wees na zijn doelpunt naar de hemel, zoals hij het zich had voorgenomen. Het gebaar was bedoeld voor zijn overleden grootvader en een van diens vrienden. Zij brachten hem altijd naar de training van Anderlecht. De Brusselse aanhang applaudisseerde voorzichtig bij de wissel van de technicus, die ooit te licht werd bevonden en via RKC bij AZ belandde.

Ook doelman Esteban had een belangrijke rol in het statige Constant Vanden Stock Stadion. De Costa Ricaan redde in de eerste vijf minuten op schoten van de sterke Congolees Dieudonné Mbokani. Aanvaller Matias Suárez volleerde de bal van buiten het strafschopgebied op de paal. „Maar we zijn niet in paniek geraakt en na vijftien minuten kregen we meer grip op de wedstrijd”, vond Moisander.

„We waren in de eerste helft niet ongelukkig”, stelde Verbeek. „We hadden kunst- en vliegwerk nodig om overeind te blijven. Na rust hebben we knap gespeeld en hadden we zelfs kunnen uitlopen. Over twee wedstrijden hebben we ons terecht geplaatst voor de volgende ronde.”

Maar zoals zijn spelersgroep gewend is, bleef ook Verbeek kritisch. „We kunnen heel goed voetballen, maar het is nu zaak om zondag tegen Heerenveen ook te winnen en niet onderuit te gaan zoals tegen FC Utrecht. We doen op twee fronten mee en als we dat willen moeten we twee keer per week goed kunnen spelen.”

    • Michiel Dekker