Vastelaovend en Victor Hugo

Jan van Mersbergen vierde Vastelaovend, Dick Bruna bromde over ‘apps’ (of toch niet?) en Amerikaanse boeven lezen Victor Hugo.

Carnaval in Sint Oedenrode( Papgat) tijdens de jaarlijkse intocht.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Sint Oedenrode, 26 februari 2006
Carnaval in Sint Oedenrode( Papgat) tijdens de jaarlijkse intocht.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Sint Oedenrode, 26 februari 2006 ©Vincent Mentzel 2006

Schrijver Jan van Mersbergen beleefde afgelopen week zijn eerste Vastelaovendviering sinds zijn roman Naar de overkant van de nacht vorig najaar verscheen. Het boek, waarin een nachtelijke roes tijdens carnaval wordt beschreven, werd goed ontvangen, ontving deze maand de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 en staat op de longlist voor de Librisprijs. Voor Van Mersbergen was carnaval, dat hij traditioneel met een vriendenclub in Venlo viert, mede door alle commotie rond het boek dit jaar ‘nog veel emotioneler’ dan vorige jaren. „Ik stond de helft van de tijd te janken.”

De mooiste ervaring was de boerenbruiloft, tekende de blog van NRC Boeken uit zijn mond op: „Iedereen is dan in het zwart gekleed, erg indrukwekkend. De boerenbruiloft komt overigens niet in mijn boek voor: die begint pas nadat de nacht die ik beschrijf afgelopen is. Mijn vrienden zeggen steeds: ‘De boerenbruiloft, die komt in deel 2, toch, Jan?’”

Van het bekende konijn Nijntje verschenen inmiddels al tientallen deeltjes, en deze week was daar dan ook de presentatie van ‘Nijntje de app’. Uitgeverij Sanoma trots natuurlijk, maar in de Britse krant The Guardian werd een bokkige Dick Bruna (84) geciteerd, die boeken boven ‘apps’ verkoos en die computers maar ‘ingewikkeld’ vond voor kinderen. „Ik denk niet dat je hetzelfde bijzondere gevoel hebt na het spelen met een app., als na het lezen van een boek. Misschien is het een ouderwets idee, ik hoop van niet.” In Nederlandse media werd gretig op Bruna’s uitspraken ingesprongen. Reden voor Sanoma om een tegenoffensief te starten: ‘The Guardian heeft niet persoonlijk gesproken met Dick Bruna, hij heeft namelijk geen contact meer met de pers.’

Voor de visueel angehauchte lezer was het niet alleen door Nijntjegate een leuk weekje, want er was ook aandacht voor de website ‘The Composites’, met compositiefoto’s van romanpersonages. Net als bij boeven is de informatie over het uiterlijk van romanpersonages immers schaars: een paar omschrijvingen van de auteur. Grappige foto’s dus, die – en dat maakt het echt fijn – voorzien zijn van de passages uit de roman waarop de foto gebaseerd is.

Over het opsporingsapparaat gesproken: toen een Vlaamse rechter vorige maand een verkeersovertreder veroordeelde tot het lezen van Adri van der Heijdens’ Tonio, de requiemroman over diens verongelukte zoon, kwam Boeken-redacteur Arjen Fortuin met een aantal suggesties voor romans die eventueel in aanmerking komen om voor ‘straf’ te laten lezen: ‘Voor gauwdieven: niet naar de musical van Les Misérables, maar Victor Hugo zelf’, schreef hij.

De Amerikaanse rechter Thomas Willmore (Utah) blijkt de mensen die hij veroordeelt al eerder regelmatig te hebben opgedragen dit boek van Victor Hugo lezen. In Les Misérables verleent een bisschop genade aan de diefachtige hoofdpersoon, die zo een nieuw leven kan opbouwen. Willmore wil de veroordeelden, altijd first-time offenders, er hoop mee geven: „ Na één misdaad is nog niet alles verloren.”