‘Uraniumverrijking Iran sterk opgevoerd’ - Duitsland reageert bezorgd

Herman Nackaerts, hoofd van de IAEA keerde woensdag terug uit Iran. Foto AP / Ronald Zak

De productie van hoogverrijkt uranium in Iran is gedurende de afgelopen vier maanden flink opgevoerd, zo blijkt vandaag uit een uitgelekt rapport van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA.

In het rapport staat eveneens dat grote hoeveelheden uranium “vermist zijn”, maar hiervoor geeft Iran geen “overtuigende verklaring” aan de IAEA. Die hoeveelheid zou volgens diplomaten kunnen worden gebruikt voor een proef met het vervaardigen van een kernkop. Door het nieuwe rapport groeit international de angst dat het land kernwapens aan het ontwikkelen is, zo meldt persbureau Reuters.

Duitsland heeft bezorgd gereageerd naar aanleiding van het uitgelekte rapport. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, laat weten dat Iran samen moet gaan werken met het buitenland:

“Duitsland is zeer bezorgd over het recente rapport van de IAEA. Wij denken dat Iran de sleutel tot het beëindigen van de sancties i eigen handen hebben, ze hebben de plicht om samen te werken met de internationale gemeenschap.”

IAEA teleurgesteld na mislukte gesprekken

Het Internationaal Atoomenergieagentschap is afgelopen week voor de tweede keer binnen een maand in gesprek gegaan met Teheran. Deze gesprekken liepen echter op niets uit onder meer omdat een delegatie van het IAEA geen toestemming van Iran kreeg voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin waar proeven zouden zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop. Het IAEA noemde dat teleurstellend, “want we wilden constructieve gesprekken voeren”, zo meldde de waakhond destijds.

De verwachting is dat door het mislukken van het overleg de spanning tussen Iran en internationale mogendheden als de VS en Israël nog verder oploopt. Deze beide landen sluiten het gebruik van geweld niet uit als steeds zwaardere economische sancties niet werken. Rusland stelde vandaag dat er geen gehaaste conclusies over het nucleaire programma van Iran moeten worden getrokken en waarschuwde dat een militaire aanval van Israël “catastrofaal” zou zijn voor de regio.

De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.