Uitgelicht

Film

Brokedown Palace (Jonathan Kaplan, 1999, VS). In deze variant op Midnight Express raken Claire Danes en Kate Beckinsale verzeild in een Thaise gevangenis. Met Daniel Lapaine als de boef die hen er in luist en Bill Pulmann als de morsige advocaat die hen uit de gevangenis moet zien te krijgen. RTL8, 20.30-22.30u.

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997, VS). Met Amerikaanse gezinsmoraal doordrenkt vehikel voor elastieken komiek Jim Carrey. Conform de wens van zijn verwaarloosde zoontje kan de advocaat annex workaholic een etmaal lang niet liegen. RTL5, 20.30-22.15u.

Troy (Wolfgang Petersen, 2004, VS). Homerische spektakelfilm over de Trojaanse oorlog, met Brad Pitt als Achilles. Elke verwijzing naar de Griekse goden is verdwenen. Ook de homo-erotische ondertoon van de vriendschap tussen Achilles en Patrokles is uit het scenario gehaald. Met Eric Bana als Hector, Brian Cox als Agamemnon, Orlando Bloom als Paris en Diane Kruger als Helena. SBS6, 20.30-23.40u.

The Opposite of Sex (Don Roos, 1998, VS). Regiedebuut van scenarist Roos (Single White Female) is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo’s en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en de vooroordelen van de kijker. Ook met Lisa Kudrow en Lyle Lovett.Comedy Central, 21.00-22.55u.

Chéri (Stephen Frears, 2009, GB/F/D). Verfilming van roman van Colette over de bijna incestueuze verhouding van een al wat oudere courtisane met de nog nauwelijks volwassen zoon van haar rivale. Met Michelle Pfeiffer als Lea de Lonval, Rupert Friend als Chéri en Kathy Bates als Lea’s vileine concurrente Charlotte Peloux. Canvas, 22.30-00.00u.

Scary Movie 3 (David Zucker, 2003, VS). Humor die net op het randje is, biedt de leukste momenten, zoals de priester die al te gretig op het zoontje van Cindy Campbell (Anna Faris) wil passen en de soortgelijke grap over Michael Jackson, die wordt betrapt en daarna uit het raam gehangen. Verder is de film vooral een parodie op horrorfilms als Signs, 8 Mile en The Matrix Reloaded. BBC 1, 00.30-01.45u.

Informatief

Mad scientists. Serie over uitvinders. Vanvond Robert Baslee die echte vliegtuigen bouwt in zijn garage. En John en Tim Pickens, die met spullen uit de schuur een raket construeren. NGC, 18.00-19.00u.

College Tour. Twan Huys interviewt, samen met het publiek en andere gasten, Rijkman W.J. Groenink, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro. Ned.3, 20.25-21.25u.

Zembla: horrorhypotheken. Reportage over de rol van de banken in de huizencrisis en de manier waarop zij omgaan met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Drama

Speer und Er. Deel twee van driedelig docudrama over de verhouding tussen Albert Speer en Adolf Hitler. Vandaag het proces van Neurenberg, waar hoofdverdachte Speer zich distantieerde van zijn mededaders en zichzelf schetste als een door verkeerde vrienden misleide, gentleman-nazi. Van massamoord had hij, als kunstenaar en apolitieke technocraat, geen weet gehad. In deze uit archieffilm en nagespeelde scènes bestaande serie blijkt nog eens hoezeer Speer betrokken was bij de jacht op Joden in Berlijn en bij de bouw van concentratiekamp Dora. Als deze feiten bij zijn proces bekend zouden zijn geweest, zou hij de doodstraf hebben gekregen. ARD, 23.30-01.00u.

Amusement

Flood. Eerste deel van voor tv gemaakte rampenfilm, gebaseerd op een boek van Richard Doyle. Een razende storm gecombineerd met een huizenhoge zee ontketent een vloedgolf die de oostkust van Engeland en de riviermond van de Theems overspoelt. Als ook de Thames Barrier het zou begeven, lopen miljoenen Londenaars het gevaar te verdrinken. Waterbouwkundig ingenieur Rob Morrison, zijn vader en ingenieur Leonard Morrison en zijn ex-vrouw Sam, directeur van de waterkering, hebben maar een paar uur om de stad van de ondergang te redden. Eén, 23.30-01.05u.

Kommissar Isaksen – Das 13. Sternbild. Achter elkaar uitgezonden tweedelige Noorse misdaadfilm rond Cato Isaksen (Reidar Sørensen), afdeling moordzaken in Oslo. Hij wordt geconfronteerd met een serie mysterieuze moorden. Bij elk lijk worden notitieblaadjes gevonden met een regel uit een kinderversje. Privé heeft de commissaris het ook niet makkelijk: hij heeft vrouw en kinderen verlaten en leeft nu met de jonge lerares Sigrid (Tiril Pharo), die slecht met zijn beide zoons kan opschieten. (Wordt om 02.45u vijf minuten onderbroken voor Tagesschau.)ARD, 01.20-04.15u.