Stienen wint Vrouwen in de Media Award

Arabiste Petra Stienen wint de Vrouwen in de Media Award 2011. Dat melden de initiatiefnemers van de prijs, netwerksite Vrouwenindemedia.nl en sprekersbureau ZijSpreekt.

Petra Stienen werd in 2011 bekend door haar optredens bij Pauw & Witteman en EenVandaag, waarin zij de Arabische lente analyseerde. Stienen werkte op de Nederlandse ambassades in onder meer Egypte en Syrië. Als publicist en spreker specialiseert zij zich in mensenrechten en beeldvorming van het Oosten in het Westen en omgekeerd.

De organisatie wil met de prijs de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media vergroten. Van alle deskundigen die aan het woord komen bij de Publieke Omroep, is slechts 24 procent vrouw, zo blijkt uit onderzoek van de NPO uit 2010.

De lijst van genomineerden bestond uit vrouwen die in 2011 de meeste aandacht kregen in dagbladen en informatieve tv-programma’s. Bovenaan stonden minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn, VVD), FNV-voorzitter Agnes Jongerius en presentator Linda de Mol. Stienen kreeg van hen de meeste stemmen: volgens 42 procent van de 2.771 stemmers heeft zij zich het beste geprofileerd als deskundige in de media.

De prijs wordt vanmiddag op de Erasmus Universiteit Rotterdam overhandigd.