SNS zwakke bank in Nederland

Neem je geld van de ECB aan, kamp je voor je het weet met imagoschade. Tenminste, dat vreest de Nederlandse bank ING. Bij de presentatie van de jaarresultaten, deze maand, zei topman Jan Hommen daarom dat de bank er heel goed over nadenkt of ze volgende week geld van de ECB gaan lenen. „We vinden het in ieder geval erg belangrijk dat onze reputatie en imago niet worden geschaad.” Bij het eerste rondje van de ECB eind vorig jaar pakte ING geen ECB-geld aan.

Ook de Rabobank en ABN Amro maakten geen gebruik van deze mogelijkheid. Beide banken hebben naar eigen zeggen prima toegang tot de markt om geld op te halen en hebben bovendien de afgelopen tijd juist geld bij de ECB gestald.

En dus is SNS de enige van de vier grote Nederlandse banken die het geld van de ECB wel nodig had. Vorige week maakte de bank en verzekeraar bekend dat het 1,5 miljard euro bij de ECB heeft geleend. SNS hoeft zich ook minder zorgen om haar imago te maken dan de andere banken; het is toch al niet best.

SNS was ook de enige Nederlandse bank die in december vorig jaar niet aan kapitaaleisen van de Europese bankentoezichthouder EBA voldeed. SNS kwam 159 miljoen euro kapitaal tekort. Inmiddels is dit afgenomen tot 32 miljoen euro, liet SNS weten. Dat bedrag denkt SNS op korte termijn op te halen, zodat de bank in juni waarschijnlijk aan EBA-eisen zal voldoen.

Analisten verwachten dat SNS komende week tussen de 3 en 5 miljard euro zal lenen bij de ECB. Volgens analist Cor Kluis van Rabobank Securities is dat ongeveer het bedrag dat SNS dit jaar moet herfinancieren. „Met zo’n bedrag zijn ze tot het eind van het eerste kwartaal volgend jaar gefinancierd.”

Tom Kreling

    • Tom Kreling