Schimmenspel rond bod op TNT Express

Ontevreden beleggers van TNT Express blijken een overnamebod van het Amerikaanse UPS aan te grijpen om uit te stappen.

Steven Derix

In het dossier ‘overname TNT Express’ volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Maar wat er achter de schermen gebeurt, is voor een gemiddelde belegger nauwelijks te volgen.

Gisteren meldde het persbureau Reuters dat de Amerikaanse bezorgdienst FedEx zich niet zal gaan mengen in een overnamegevecht rond TNT Express. Reuters beriep zich op een bron „in de omgeving van TNT”.

Nog dezelfde dag werd het bericht weersproken door het Financieele Dagblad. Het FD voerde een „bron bij de top van de onderneming” op, die zei zich niet te kunnen herkennen in het Reuters-bericht. „Wij houden rekening met alles”. Daarmee lijkt een biedingenstrijd tussen UPS en FedEx nog steeds mogelijk.

De aanhoudende geruchten hebben nu al een groot effect op de koers van TNT Express. Sinds de splitsing van PostNL heeft het aandeel een kwijnend bestaan geleid. Direct na de beursgang klom het aandeel naar een hoogtepunt van 9,45 euro. Daarna begon de koers aan een geleidelijke glijvlucht naar beneden. In het afgelopen najaar had het aandeel ruim de helft van zijn waarde verloren.

Toen kwam het nieuws waar analisten al maanden rekening mee hadden gehouden. In een drieregelig persberichtje maakte TNT Express bekend dat de Amerikaanse bezorgdienst UPS een bod van 9 euro per aandeel had uitgebracht. Het bod was afgewezen, aldus TNT Express, maar de onderhandelingen werden nog steeds voortgezet. Het bericht van TNT kwam naar buiten op vrijdagmiddag nadat de beurs gesloten was. De maandag daarop explodeerde de koers. Op het hoogste punt was het aandeel in de afgelopen week 10,24 euro waard.

Nu daalt de koers weer licht. En hoe het staat met de onderhandelingen met de Amerikanen is een week na de eerste berichten alleen maar onduidelijker geworden. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers, afgelopen dinsdag, ontweek bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard alle vragen over het onderwerp, en presenteerde ze een gloednieuwe lange termijn-strategie voor TNT. In een vraaggesprek met deze krant wekte Lombard de indruk dat het bod van UPS niet gelegen kwam. „Het bod van UPS was eigenlijk geen bod, maar meer een voorstel”, zei Lombard. Daarmee sloeg de bestuursvoorzitter een andere toon aan dan de president-commissaris van TNT Express, Antony Burgmans. De voormalige Unilever-baas zei afgelopen zaterdag tegen het Financieele Dagblad dat TNT Express de „intentie” had „de zaak op te lossen”. Het was een formulering die leek te wijzen op een positieve grondhouding van de bestuurders van TNT Express.

Sommige aandeelhouders hebben al besloten niet langer af te wachten. Uit meldingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het Amerikaanse hedgefonds Jana bezig is uit te stappen. Afgelopen woensdag meldde Jana aan de AFM dat het belang in TNT Express was geslonken van 7,2 tot 4,5 procent. Het Canadese pensioenfonds AIMCO meldde op dezelfde dag dat het was teruggegaan 7,5 tot 4,6 procent. Het kan goed zijn dat beide fondsen inmiddels alle aandelen hebben verkocht. Alleen de grootste aandeelhouder zit nog stil. PostNL heeft een derde van TNT Express in bezit. Maar verkoop, zo meldt een woordvoerder, „is nu niet aan de orde”.

    • Steven Derix