RUG sluit torrentverkeer af - student kan wel naar ander netwerk

Met dergelijke posters wordt de blokkade van torrent- en Xunlei (een Chinees bestandsuitwisselingsnetwerk) in studentenflats rond de RUG aangekondigd. Foto via Tweakers.net

De Rijksuniversiteit Groningen gaat op het eigen netwerk al het BitTorrent-verkeer blokkeren. Vanuit enkele studentenflats werd daarvan gebruik gemaakt, wat tot klachten van antipiraterijclub Stichting Brein leidde.

Vanaf 1 maart kan vanaf computers die op het bedrijfsnetwerk van de universiteit zijn aangesloten niets meer worden geüpload of gedownload via BitTorrent, een systeem dat peer-to-peer bestanden laat uitwisselen (wiki).

Woordvoerder Jos Speekman van de RUG bevestigt de aanstaande blokkade, waar Tweakers en PowNed vandaag over berichtten. Volgens Speekman klaagde Brein enkele keren per maand over uitwisseling van illegale bestanden via het bedrijfsnetwerk van de RUG.

“Voorheen werd zo’n computer afgesloten van het netwerk als er klachten over kwamen. De student moest dan aantonen dat het programma was verwijderd, waarna hij of zij weer van het netwerk gebruik kon maken. Dat leverde veel werk op en dus hebben we besloten het hele protocol af te sluiten op het netwerk.”

In de betreffende flats, vier stuks, wonen volgens Speekman zo’n 1000 studenten. Die kunnen voortaan niet meer illegaal uploaden via BitTorrent, maar ook niet meer downloaden - wat niet illegaal is. Volgens Speekman is dat een vervelende bijkomstigheid, waar wel naar gekeken is, maar die niet makkelijk op te lossen is.

“Er is bekeken hoe het mogelijk is downloaden wel toe te blijven staan, maar dat blijkt erg lastig. Bij het begin van een sessie met een BitTorrent-programma is namelijk altijd tweezijdig verkeer nodig, dus zowel downloaden als uploaden.”

De studenten in de flats kunnen echter gewoon een andere internetaansluiting nemen in hun studentenflat, meldt Speekman.

“Deze maatregel geldt alleen voor ons eigen bedrijfsnetwerk, dat simpelweg voor andere doeleinden bedoeld is, zoals wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn weliswaar niet verplicht te reageren op klachten van Brein, maar wij vinden dat we wel iets moeten doen met de klachten over auteursrechtenschendingen. Een student kan in zijn flat wel een andere internetprovider nemen. Dat zal minder snel zijn, want wij bieden supersnel glasvezelinternet, maar het is zeker mogelijk.”

Update 19.31 uur: De studenten betalen apart voor hun internetverbinding, laat Speekman desgevraagd nog weten. Wanneer ze geen gebruik wensen te maken van het netwerk van de RUG, hoeven ze hier niet voor te blijven betalen.

Kamervragen over blokkade

Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven het gebruik van BitTorrentnetwerken blokkeren of beperken op het eigen bedrijfsnetwerk. Toch heeft het besluit tot ophef geleid. De Tweede Kamerfractie van D66 stelt namens Kees Verhoeven Kamervragen over de blokkade.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Raar dat #RUG een stuk internet blokkeert. Een universiteit moet zeker niet censureren! Minister opheldering gevraagd. http://t.co/RegidkqZ

Volgens D66 is het computercentrum van de RUG, het CIT, vergelijkbaar met een internetprovider, en zou het niet zonder tussenkomst van een rechter delen tot internet moeten blokkeren. Verhoeven wil ook van de minister weten of het wel wenselijk is dat “nota bene een universiteit” bepaalt “welke website zij wel en niet kunnen bezoeken”.

Pikant is dat wetenschappelijk tijdschrift Nature vorig jaar juist publiceerde over een uitwisselingsproject, gericht op wetenschappers, dat gebruikt maakt van het BitTorrent-protocol: BioTorrents. Het project, opgezet door de University of California, is bedacht omdat er voorheen geen goede manier te vinden was om zeer grote bestanden en datasets makkelijk heen en weer te sturen.