RTL zendt omstreden programma op spoedeisende hulp gewoon uit

Het nieuwe, in opspraak geraakte medisch programma 24 Uur: Tussen Leven en Dood van RTL is gisteravond al uitgezonden. De eerste aflevering stond eigenlijk gepland voor 7 maart.

Het programma raakte in opspraak toen bleek dat een meisje tijdens een gesprek met een kinderarts in het VUmc werd gefilmd zonder dat vooraf om toestemming was gevraagd. Pas toen ze weggingen zou zijn gevraagd om het beeldmateriaal te mogen gebruiken. Hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en klinisch ethicus Erwin Kompanje zeiden hierop bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat RTL het medisch beroepsgeheim geschonden heeft. Het VUmc heeft gisteren excuses aangeboden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangekondigd uitleg te willen van het ziekenhuis.

Door de uizending te vervroegen wilden RTL, het VUmc en producent Eyeworks de kijker de kans geven zelf een oordeel te vormen over de discussie die in de media is ontstaan. Eerder liet de producent weten dat alle mensen die gefilmd zijn opnieuw worden benaderd met de vraag of ze nog steeds achter het programma staan. De betrokkenen bij de eerste aflevering gaven vooraf toestemming. NRC

    • Hans Beerekamp