Rode Kruis evacueert gewonden uit Homs

Medewerkers van het Rode Kruis hebben vanavond een belegerde wijk in de Syrische stad Homs betreden om gewonde burgers en journalisten te evacueren. Na onderhandeling met de overheid en de rebellen trokken zij het Baba Amro-district in.

Onder de tot nu toe zeven geëvacueerde gewonden zijn twee journalisten, een Amerikaanse correspondent en Franse fotograaf. Zij zijn gewond geraakt tijdens aanvallen van Syrische overheidstroepen.

Evacuatie naar aanleiding van conferentie

De inspanningen van het Rode Kruis maken onderdeel uit van de bredere internationale druk die het westen zet op het regime van president Bashar al-Assad. Westerse landen spannen zich gezamenlijk in om een machtsoverdracht in het land te bevorderen, en een einde te maken aan het hevige geweld dat militaire troepen tegen de Syrische bevolking richt.

Zeventig landen kwamen met dit doel vandaag bijeen in de Tunesische hoofdstad Tunis in de eerste conferentie van de contactgroep ‘Vrienden van Syrië’. Deze groep is eerder deze maand in het leven geroepen nadat een VN-resolutie door een veto van China en Rusland werd tegengehouden.

Frankrijk verzocht gisteren aan Damascus om de evacuatie te organiseren van de Franse journalist Edith Bouvier die gisteren gewond raakte nadat een geïmproviseerd perscentrum door een raket geraakt werd.

Nieuwe, strengere sancties van EU

De conferentie van de nieuwe contactgroep leidde ertoe dat de EU strengere sancties gaat opleggen aan het land om de druk op te voeren. Onderdeel van deze sancties is het bevriezen van de tegoeden die op de Syrische Centrale Bank staan.

Assad wordt door de contactgroep opgeroepen om zijn troepen met onmiddellijke ingang terug te trekken. Het geweld tussen troepen van Assad en rebellen van de bevolking neemt ondanks de diplomatieke druk uit het westen nog niet af. Sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar zijn duizenden mensen in Syrië omgekomen. Ook vandaag zijn er burgers omgekomen. Persbureau Reuters spreekt van zeker acht doden in de stad Homs als gevolg van het geweld van militaire troepen.