Rick Santorum over Nederland, en de loopjes met de feiten

Zo begon het allemaal. Drie weken geleden schoof Rick Santorum aan op een forumdiscussie in Columbia, Missouri. Het onderwerp euthanasie kwam ter sprake, en Santorum, uiteraard tegen, gebruikte Nederland als schrikbeeld:

In the Netherlands, people wear different bracelets if they are elderly. And the bracelet is: ‘Do not euthanize me.’ Because they have voluntary euthanasia in the Netherlands, but half of the people who are euthanized — ten percent of all deaths in the Netherlands — half of those people are enthanized involuntarily at hospitals because they are older and sick.

Dus 10 procent van alle doden in Nederland heeft euthanasie gepleegd, en de helft daarvan deed dat onvrijwillig. De Amerikaanse pers liet de uitspraken voor wat ze waren, al hadden ze eenvoudig kunnen nazoeken dat er niets van klopt. De zaak ging deze week pas echt rollen toen de ‘warroom‘, de campagnesite van De Jaap, er dit stuk aan wijdde. De auteur, Bertine Moenaff, leverde een vertaling aan Buzzfeed, dat de kwestie oppikte - en opeens ging het verhaal in Amerika rollen.

Inmiddels is Santorum kanonnenvlees voor  The New York Times en The Washington Post. De laatste krant gaf Santorum vier pinokkio’s, ofwel: whoppers:

There appears to be not a shred of evidence to back up Santorum’s claims about euthanasia in the Netherlands. It is telling that his campaign did not even bother to defend his comments.

Kortom: Santorum zei maar wat. Nergens wordt door de kandidaten zo gretig de hyperbool gehanteerd als in buitenlandse thema’s. Michele Bachmann had het over Hezbollah-bases in Cuba, Rick Perry zei dat Turkije geregeerd wordt door islamitische terroristen. Mitt Romney doet het algemener: hij zegt dat president Obama Amerika wil veranderen in Europa. Het buitenland staat vooral symbool voor alles wat slecht is. Zo, vermoed ik, praatte Rick Santorum ook over Nederland. Het is in de campagne zo ingeburgerd dat de fact checkers het meestal aan zich voorbij laten gaan.