Raad in Nijmegen verzet zich tegen Dijksma

De voordracht van Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) als kandidaat-burgemeester van Nijmegen zorgt voor onenigheid. Een deel van de Nijmeegse gemeenteraad vraagt zich af of zij de juiste kandidaat is. Er zijn aanwijzingen dat de gemeenteraad het advies van de vertrouwenscommissie zal negeren. De fracties van GroenLinks en SP zouden een voorkeur hebben voor GroenLinks-senator Tof Thissen, die ook heeft gesolliciteerd.

Maandag lekte uit dat de vertrouwenscommissie Dijksma wil voordragen. De tweede kandidaat die is voorgedragen is oud-wethouder Hubert Bruls (CDA).

Raadslid Pepijn Boekhorst (GroenLinks) noemt het „teleurstellend” dat Thissen niet werd voorgedragen. „Ik ken hem als iemand die veel verstand heeft van lokaal bestuur. Ik ben erg benieuwd naar de argumenten van de vertrouwenscommissie om hem niet voor te dragen.”

Ook binnen de vertrouwenscommissie bestaat strijd over de kandidatuur van Sharon Dijksma, meldt een bron aan deze krant. Het besluit van deze commissie zou niet unaniem zijn.

Dagblad De Gelderlander meldde gisteren dat de oud-staatssecretaris niet de voorkeur geniet van de Nijmegenaren. Meer dan 90 procent van de lezers die via de krant reageerden, is „ronduit negatief” over Dijksma, aldus de krant. Bij een internetpoll heeft 84 procent haar geen goede keuze voor Nijmegen genoemd. Dijksma zou geen band hebben met de stad.

PvdA-raadslid Marc van Nijnatten is er vooral ontstemd over dat de namen van de kandidaten zijn uitgelekt. „Hierdoor laat je half Nederland meekiezen over wie de nieuwe burgemeester van Nijmegen moet worden. Dat is niet de bedoeling.”

De commissaris van de koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, heeft aangifte gedaan van het lekken van de namen van de voorgedragen kandidaten. De privacy van de sollicitanten is volgens hem in het geding.

Nijmegen moet op zoek naar een burgemeester na het vertrek van Thom de Graaf (D66), die voorzitter van de HBO-raad is geworden.

Interview Thom de Graaf: pagina 6