Providers aangeklaagd

Stichting Brein daagt internetproviders UPC, KPN, Tele2 en T-Mobile voor de rechter. De auteursrechtenorganisatie hoopt zo de internetproviders te dwingen de website The Pirate Bay te blokkeren. Op de website kunnen gebruikers muziek, films of games uitwisselen. Volgens Brein wordt daarbij inbreuk gemaakt op auteursrechten.

KPN weigert de website te blokkeren omdat de provider het te ver vindt gaan dat een private partij zoals Brein de blokkade probeert voor te schrijven. Daarnaast acht KPN het blokkeren van websites niet als een van zijn taken, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder gaf aan niet te kunnen inschatten wat de kans is dat KPN de huidige rechtzaak verliest, maar wel dat een eventueel blokkade waarschijnlijk ook voor dochteronderneming Telfort zou gelden.

De providers weigerden eerder dit jaar vrijwillig de toegang van klanten tot de downloadsite te blokkeren. Toen moesten Ziggo en KPN-dochter XS4ALL op last van de rechter alsnog de toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Die zaak was ook aangespannen door Brein. De rechtbank achtte bewezen dat 30 procent van de abonnees van Ziggo en 4,5 procent van de abonnees van XS4ALL muziek, films of games uitwisselden via The Pirate Bay, zoals Brein had beweerd. Aanpak van individuele downloaders was niet effectief, aldus de rechtbank, en dus moesten de providers actie ondernemen.

Het kort geding tegen UPC, KPN, Tele2 en T-Mobile dient op 19 april.