Oranje in 'agressief' zwart uittenue

Oranje speelt komend EK de ‘uitduels’ in het zwart. Straalt het shirt kracht uit of lokt het ook meer straf uit?

NOVUM51:NIKE ONTHULT NEDERLANDS ELFTAL UITTENUE :AMSTERDAM;23FEB2012-Voor de lancering van het nieuwe Nederlands elftal UITtenue, selecteerde Nike zeven Nieuwe Meesters. Deze inspirerende Nederlandse boegbeelden vallen op door hun creativiteit, doorzettingsvermogen en authenticiteit. Gefotografeerd door Anton Corbijn in het nieuwe, Nederlandse UITshirt, tonen zij hun trots en support voor het Nederlands elftal.Donderdag werden de foto,s onthuld in de etalages van de Bijenkorf Amsterdam.Op de foto de boegbeelden Doutzen Kroes (niet aanwezig) , Afrojack (muziek), Wesley Sneijder (voetbal), Reverse (muziek), Nalden (digitaal), Natalie La Rose (zang & dans), Gregory van der Wiel (voetbal) en Het Shirt zelf. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer Novum PIET VAN DER MEER

Een zwart oranjeshirt, je moet het maar durven.

Het Nederlands elftal hield met zijn harde spel geen geweldig imago over aan de WK-finale van 2010. Maar in het nieuwe, zwarte uittenue dat sponsor Nike ontwierp moet Oranje tijdens het komende EK in Polen en Oekraïne rekening houden met meer bestrafte overtredingen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het tenue, dat Oranje komende woensdag al draagt in het vriendschappelijke duel tegen Engeland, is ontworpen na ruggespraak met spelers als Kevin Strootman, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Kleurenpsychologisch onderzoek in de voetbalwereld is niet bekend, maar onderzoek van de University of Florida naar 25 jaar NHL – de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie – toonde vorig jaar aan dat ploegen in zwarte shirts meer strafminuten kregen dan ploegen in andere kleuren. „De uitkomsten suggereren dat zwarte shirts worden geassocieerd met meer agressie”, zei Gregory D. Webster vorig jaar, op basis van zijn onderzoek naar ruim 50.000 NHL-ijshockeyduels in de laatste 25 jaar.

Volgens Oranjesponsor Nike straalt zwart kracht en autoriteit uit, geheel in lijn met het „ontzag” dat het Nederlands elftal inboezemt.

Statistisch is de werking daarvan niet bewezen, weet men onder meer in Nieuw-Zeeland. De nationale rugbyploeg, the All Blacks, hebben met de Nederlandse voetballers gemeen dat zij zich vaak de beste voelden, maar weinig prijzen wonnen. In Nieuw-Zeeland werd vorig jaar daarom – met een knipoog – gediscussieerd over de vraag of de All Blacks het WK in eigen land in hun traditionele tenue moesten spelen. Zwart wordt in de westerse maatschappij doorgaans geassocieerd met de dood en het kwaad, niet direct met sportieve zegetochten.

In Venlo weten ze er alles van. Voetbalclub VVV besloot onlangs het zwarte uittenue af te zweren na achttien nederlagen op rij. Na een discussie hierover tijdens een uitzending van Voetbal International deed VVV-voorzitter Hai Berden deze maand het uitshirt in de ban. In het gele (thuis) tenue won VVV afgelopen zondag de uitwedstrijd bij concurrent De Graafschap met klinkende cijfers: 1-4.

In het rood was de uitslag misschien nog hoger geweest. Uit Brits onderzoek tijdens de Olympische Spelen van Athene (2004) bleek dat sporters die rood droegen iets meer kans hadden om te winnen dan sporters in andere kleuren.

In Spanje, wereld- en Europees kampioen voetbal, heeft die theorie veel aanhang sinds het EK van 2008 en het WK van 2010. België twijfelt hevig aan de houdbaarheid ervan.

    • Rob Schoof