Opnieuw doden in Afghanistan bij protesten koranverbranding

Een Afghaanse politieman zoekt dekking tijdens de gevechten met demonstranten. Foto Reuters / Ahmad Masood

Voor de vierde dag op rij zijn er in Afghanistan protesten uitgebroken wegens koranverbandingen op de NAVO-basis in Kabul eerder deze week. Daarbij vielen vandaag volgens persbureau Reuters ten minste negen doden. De afgelopen dagen kwamen bij ongeregeldheden op verschillende plekken in het land al elf mensen om, waaronder twee Amerikaanse soldaten.

In de provincie Herat kwamen zeven mensen om het leven en raakten vijftig mensen gewond. In Khost, in het oosten van het land, kwamen twee mensen om het leven.

Korans zaten tussen afval op vuilstortplaats

De demonstranten maken zich boos over de verbranding van korans op een NAVO-basis bij Kabul. De korans zouden van gedetineerden zijn geweest die op de vliegbasis Bagram hebben vastgezeten. Ze zaten tussen afval van de basis dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand.

Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm. Generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, bood snel na de ontdekking zijn excuses aan en zei een onderzoek in te stellen naar het incident.

‘Consequenties rampzalig voor imago van de Amerikanen’

In een brief aan president Hamid Karzai betuigde president Obama gisteren zijn “diepe spijt” over het voorval. Uit de brief blijkt hoezeer de Amerikanen omhoog zitten met de affaire, schrijft buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad.

“Ook al zou het gaan om de fout van maar één onhandige Amerikaan, dan nog zijn de consequenties rampzalig voor het imago van de Amerikanen. Obama’s excuses kunnen de indruk niet wegnemen dat de Amerikanen ruim tien jaar na het begin van hun missie in Afghanistan nog altijd militairen inzetten die geen flauw benul hebben van de islamitische cultuur of daar totaal onverschillig tegenover staan. Het suggereert ook hardleersheid. Vorig jaar kwamen al twintig mensen om in Afghanistan nadat een Amerikaanse dominee in Florida een koran had verbrand.”