Onderzoek naar economische waarde zeeën

Singapore. De Wereldbank begint een samenwerkingsverband tussen landen, wetenschappers, NGOs en bedrijven ter bescherming van de wereldzeeën. Dat maakte president Robert Zoellick vandaag bekend. De alliantie moet gaan onderzoeken wat de precieze economische waarde van het ‘natuurlijk kapitaal’ van de zeeën is. „We kunnen geen plannen maken voor het beheer van hulpbronnen als we de waarde ervan niet kennen”, aldus Zoellick. Ook gaat de alliantie werken aan verbetering van de visstand. 85 procent van de visvoorraden in de wereld wordt momenteel volledig geëxploiteerd of overgeëxploiteerd, of is al uitgeput. Volgens Zoellick lijdt de visserij wereldwijd een verlies van 5 miljard dollar per jaar, en moet dit worden omgezet in een winst van 20 tot 30 miljard. (Reuters)