OM eist in hoger beroep celstraf tegen Damschreeuwer

De dodenherdenking van 2010. Still NOS

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep één jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen de Damschreeuwer, meldt de NOS. Deze eis komt overeen met de straf die eerder door de rechtbank werd opgelegd.

Tijdens de dodenherdenking van 2010 op de Dam in Amsterdam ontstond paniek na de schreeuw van Gennaro P. In totaal raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond.

De rechtbank achtte vorig jaar bewezen dat er een verband is tussen de schreeuw en de paniek die uitbrak op de Dam. De rechter oordeelde dat de Damschreeuwer daarmee schuldig is aan de verwondingen van mensen die in de paniek verdrukt raakten en ten val kwamen.

De Damschreeuwer ging tegen het vonnis in beroep. Hij is van mening dat hij niet verantwoordelijk is voor de paniek die is ontstaan. Zijn advocaat bepleitte dat juist de politie die chaos veroorzaakte.

Volgens het OM is er een direct verband tussen de schreeuw van de man en de paniek die uitbrak, waardoor veel mensen gewond raakten. Volgens de advocaat-generaal was er geen paniek geweest als de verdachte niet geschreeuwd had, waren de dranghekken niet omgevallen en hadden mensen geen verwondingen opgelopen, meldt de NOS.

Het OM wil net als de rechtbank vorig jaar dat de Damschreeuwer de komende vijf jaar niet bij de dodenherdenking op de Dam aanwezig is. Op 9 maart doet het hof uitspraak.

De Damschreeuwer was op de dag dat de eis van het OM bekend werd, in 2011, te gast bij Pauw & Witteman: