NMa onderzoekt tarieven Schiphol

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de prijsverhogingen op Schiphol onderzoeken. Het vliegveld wil de tarieven voor gebruik van de banen en terminals komend jaar met vier procent verhogen. Dat bevestigt de NMa na berichtgeving hierover in onder meer het Financieele Dagblad.

De krant schreef vandaag na een gesprek met voorzitter Frank Allard van de club van luchtvaartmaatschappijen Barin dat kartelwaakhond NMa de tarieven gaat „beoordelen”. De NMa heeft geen formele klacht gekregen van Barin, maar onderzoekt de huidige ophef over de tarieven toch. De NMa heeft de wettelijke taak om de jaarlijkse berekening van tarieven door Schiphol onder de loep te nemen.

De maatschappijen zijn ontevreden dat de meeropbrengst aan luchthavengelden van 15 miljoen euro in 2011 niet wordt gebruik om het tarief te verlagen, zoals volgens de procedure wel moet. In plaats daarvan is het bedrag vorige week teruggestort. „Wij vragen ons af of Schiphol dit zo mag doen”, aldus voorzitter Allard.

De NMa gaat bekijken of inderdaad sprake is van een winst van 15 miljoen euro. Als inderdaad sprake is van winst, dan moet Schiphol dat teruggeven aan de maatschappijen in de vorm van een tariefverlaging in uiterlijk 2013, stelt de NMa.

De ruzie over de tariefsverhoging sleept nu twee jaar. Vorig jaar werd al 1 miljoen euro uitgegeven om twee dure adviesbureaus onderzoek te laten doen naar de tarieven. Daarna leek het volgens het Financieele Dagblad rustig, maar nu er weer een verhoging aan zit te komen per 1 april, staan de luchtvaartmaatschappijen op hun achterste benen.

Daarom is het vertrouwen in Schiphol-topman Jos Nijhuis volgens Allardtot een „zorgwekkend dieptepunt gedaald”. Staatssecretaris Joop Atsma (CDA) heeft Hans Alders eerder gevraagd te bemiddelen in het conflict. (Novum/Dow Jones)