Nieuws uit Afghanistan verbaast Kamer

Kamerleden reageren verbaasd op nieuws uit Afghanistan dat een einde maakt aan de ambitie van het kabinet om de grenspolitie op te leiden. Parlementariërs begrijpen dat in Afghanistan is besloten om de paramilitaire grenspolitie niet te splitsen. Maar ze zijn verbijsterd dat woordvoerders van de NAVO en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkennen dat ooit gesprekken over een scheiding tussen een militaire en een civiele tak hebben plaatsgevonden. Het Nederlandse kabinet hoopte dat marechaussees in Kunduz die laatste dan zouden kunnen scholen.

„Ik ben, toen wij in oktober met Kamerleden in Afghanistan waren, zelf op het hoogste niveau van de NAVO en het ministerie van Binnenlandse Zaken – vertrouwelijk – over de mogelijke splitsing geïnformeerd”, zegt Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Kamerleden van andere partijen bevestigen dat. Volgens Hennis is de splitsing gestaakt vanwege onenigheid tussen de Afghaanse ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken. „Dat kan, maar wees eerlijk en doe niet alsof onze regering zit te jokkebrokken. ”