Nederland geeft 2 miljoen voor fonds tegen piraterij

Nederland draagt twee miljoen euro bij aan een fonds waarmee piraterij door Somaliërs wordt aangepakt. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) maakte dat gisteren bekend na afloop van een internationale conferentie over Somalië in Londen.

Hoeveel andere landen bijdragen aan het stabiliteitsfonds is nog niet bekend. Met het geld wordt een coördinatiecentrum in de Seychellen opgezet om greep te krijgen op de geldstromen van piratenleiders, die vervolgens aan wal moeten worden opgespoord. Nederland stelt hiervoor twee financiële experts beschikbaar.

Somalië wordt al ruim twee decennia verscheurd door burgeroorlog en strijd tussen clans. In dat machtsvacuüm konden piraterij en terrorisme gedijen. Somalische piraten vallen regelmatig schepen aan, ook Nederlandse. „Als we achterover blijven leunen en toekijken, zullen we daarvoor de prijs betalen”, zei de Britse premier Cameron gisteren.

De afgelopen maanden is de situatie iets verbeterd. De terreurgroep Al-Shabaab is verdreven uit de hoofdstad Mogadishu en andere strategische steden. Vorig weekeinde kwamen Somalische leiders de vorming van een federale staat overeen. De ruim vijftig landen die deelnamen aan de conferentie beloofden dat te steunen. Ook besloten zij dat het mandaat van de corrupte overgangsregering van president Sheikh Shariff niet wordt verlengd en beloofden dat humanitaire hulp beter wordt gecoördineerd. Deze week werd het mandaat van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie uitgebreid.

Rosenthal ontkende dat Nederland, het VK en andere Europese landen vorige zomer bekeken of luchtaanvallen op piratennesten mogelijk waren. Britse media hadden dat gemeld. Volgens hem is alleen gesproken over uitbreiding van het mandaat van Atalanta, de antipiraterijmissie van de EU.

Toekomst Somalië: pagina 11