Nederland bij topdrie Europa

PSV won al acht Europese duels en helpt Nederland op weg naar een extra plaats in de Europa League.

Nederland hoort weer bij de drie beste voetballanden van Europa. Op de zogenoemde ranglijst van UEFA Country Coefficients 2011/2012 hoeven de vijf deelnemers uit de eredivisie dit seizoen alleen de clubs uit Spanje en Engeland voor zich te dulden. PSV haalde met acht overwinningen en twee gelijke spelen de meeste punten binnen voor het Nederlandse clubvoetbal. Verder zorgden de resultaten van FC Twente, AZ en Ajax ervoor dat Nederland waarschijnlijk voor het seizoen 2013/2014 een zesde club kan inschrijven voor Europees voetbal.

De UEFA baseert het aantal deelnemende clubs aan de Champions League en de Europa League op het aantal punten dat een land over de afgelopen vijf jaar heeft verzameld. Nederland, dat op basis van vijf seizoenen nu op een negende plaats staat op de landenranglijst, zal nummer zeven Rusland en nummer acht Oekraïne volgend seizoen zo goed als zeker voorbij gaan. ADO en Ajax zijn weliswaar uitgeschakeld, maar PSV, FC Twente en AZ kunnen in de volgende ronde van de Europa League nog meer punten veroveren. Alleen Engeland, Spanje, Duitsland en Italië hebben nu nog meer dan drie deelnemende clubs in de verschillende internationale toernooien.

PSV behaalde gisteravond in Eindhoven een 4-1 overwinning tegen het Turkse Trabzonspor, dat eerder dit seizoen nog actief was in de Champions League. Het publiek in het matig bezette Philips Stadion vermaakte zich met een benutte strafschop van Dries Mertens, twee doelpunten van spits Tim Matavz en raak schot van Kevin Strootman. De Turkse fans konden alleen na een tegentreffer van Burak Yilmaz even juichen. Een rode kaart voor doelman Tolga Zengin van Trabzonspor en vuurwerk in het Turkse supportersvak zorgden onverwacht nog even voor een hectische atmosfeer. PSV, dat vorige week de uitwedstrijd in Trabzon met 2-1 had gewonnen, plaatste zich net als vorig seizoen overtuigend voor de achtste finales van de Europa League.

Het elftal van trainer Fred Rutten speelde met een gedegen wedstijd de kater weg van het met 3-0 verloren eredivisieduel afgelopen zondag in Groningen. PSV leed dit seizoen in de Europa League geen enkele nederlaag. Op de ranglijst van clubs die dit seizoen de beste internationale resultaten boekten staat PSV na gisteravond op de achttiende plaats. Een plaats boven de volgende tegenstander: het Spaanse Valencia.

„Voor dat soort affiches speel je uiteindelijk”, zei routinier Wilfred Bouma gisteravond. Hij was er bij toen PSV zeven jaar geleden in de halve finale van de Champions League verloor van AC Milan. PSV mag goed scoren in de Europa League, de club wil niets liever dan terugkeren op het allerhoogste Europese niveau, de Champions League. Daarom zijn de komende competitiewedstrijden, thuis tegen Feyenoord en FC Twente, voor PSV van grotere prioriteit dan de ontmoetingen met Valencia.

    • Koen Greven