Meesterwerk gebroeders van Eyck in 100 miljard pixels

Hubert en Jan van Eyck schilderden het begin vijftiende eeuw voor de Sint Baafskathedraal in Gent: de achttien panelen die samen ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ vormen. Het middeleeuws meesterwerk (wiki) is nu op microscopisch niveau te bezichtigen.

Een deel van het werk van de gebroeders Van Eyck.

De gebroeders Hubert en Jan van Eyck schilderden het begin vijftiende eeuw voor de Sint Baafskathedraal in Gent: de achttien wereldberoemde panelen die samen ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ vormen. Het middeleeuws meesterwerk (wiki) is nu online - op microscopisch niveau - te bezichtigen.

Op de vandaag gelanceerde website kan je inzoomen op hoge-resolutiebeelden, gemaakt met infrarood reflectografie (IRR) en röntgen, die zijn gemaakt tijdens een restauratie in 2010. Door de technieken kan je niet alleen inzoomen op de complexe details van het werk uit 1432, maar kan je zien wat er zich ónder het verfoppervlak bevindt.

Klik op de afbeelding om naar de - ietwat trage- site te gaan.

De panelen van het middeleeuwse altaarstuk worden de komende vijf jaar stuk voor stuk onder handen genomen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het werk uit 1432 was dringend toe aan een opknapbeurt.