Kijk de persconferentie over de toestand van prins Friso terug

Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, tijdens de persconferentie over de toestand van prins Friso. Foto Reuters / Heinz-Peter Bader

Prins Friso heeft bij het lawine-ongeluk ernstige hersenschade opgelopen, is om 12.00 uur bekendgemaakt. Bekijk de persconferentie terug en lees de volledige verklaring.

Lees hieronder de volledige vertaling over de gezondheidstoestand van prins Friso, zoals die zojuist door de RVD is verspreid:

Op 17 februari werd Prins Friso iets voor 14:00 uur per traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De patiënt was kort daarvoor in Lech bedolven geraakt onder een lawine. De Prins heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. In het academisch ziekenhuis van Innsbruck is de patiënt na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp meteen naar de trauma-afdeling van de intensive care gebracht. Deze afdeling is erin gespecialiseerd om ernstig gewonde lawinepatiënten met de grootst mogelijke medische en technische zorg te behandelen. Het hoofd van deze afdeling is dr. Wolfgang Koller.
Onze afdeling werd al voor aankomst van de patiënt op de hoogte gebracht. Hierdoor hebben we alle nodige voorbereidingen kunnen treffen. Prins Friso kwam in het ziekenhuis aan, terwijl hij gereanimeerd werd. Omdat hij gedurende langere tijd onder de sneeuw heeft gelegen, zijn hersenen onvoldoende voorzien van zuurstof. Met als gevolg een hartstilstand die ongeveer 50 minuten duurde. Gedurende deze hele periode moest de patiënt gereanimeerd worden. Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang. Wellicht zelfs te lang. Het was onze hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen. Helaas werd deze hoop niet bewaarheid. Sinds afgelopen vrijdag heeft een team van specialisten gevochten voor het leven van Prins Friso. Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisterenavond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van Prins Friso zal nu als eerst op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit.

Michaël Kuiper, neuroloog-intensivist bij het Medisch Centrum Leeuwarden, geeft een toelichting tegenover de NOS op de verklaring die de artsen van prins Friso hebben gegeven.

Bekijk een terugblik op het ski-ongeluk van prins Friso: