MCN hangt huurschuld van 2 miljoen euro boven hoofd

Op 1 januari 2013 eindigt de volledige subsidie van het Rijk en wordt het sectorinstituut Muziek Centrum Nederland opgeheven. Een groot probleem is dat het voor tien jaar getekende huurcontract van het gebouw aan het Rokin nog doorloopt tot 1 januari 2018. Als het MCN eind dit jaar moet vertrekken uit het pand, dreigt het instituut te eindigen met een forse huurschuld die met een huurprijs van een kleine 400.000 euro per jaar kan oplopen tot 2 miljoen euro.

Muziek Centrum Nederland huist in een rijksmonument opgetrokken in art-decostijl. Vier verdiepingen (1.679 vierkante meter) aan kantoorruimte en voor de collecties, en op de begane grond van het pand het multimediale Muziek Informatie Centrum, een voor het publiek toegankelijke mediatheek waar veel is te vinden over Nederlandse muziek en het Nederlandse muziekleven.

Het Muziek Centrum zoekt naarstig naar een nieuwe huurder die het contract kan overnemen. Er is een makelaar ingeschakeld voor bezichtigingen. „Daarmee hopen we de schade beperkt te houden”, zegt directeur van het MCN, Leo Pot. „Al ontslaat ons dit juridisch niet van onze verplichting. De huiseigenaar van wie we dit pand huren blijft natuurlijk schuldeiser bij ons. Al hoop ik uiteindelijk op finale kwijting. Ik vind het een erekwestie, schulden moet je aflossen. Zeker is dat de ontslagvergoedingen van de mensen die na dit jaar op straat komen te staan er niet door in gevaar komen.”

De huurlast drukt behoorlijk op de doorstartplannen die het MCN heeft , zegt de directeur. Het MCN probeert zoveel mogelijk functies – zoals de Donemus muziekuitgeverij, het Nederlands jazzarchief, de muziekencyclopedie, en de nationale promotie van muziek (onder andere muziekdagen op het terrein van klassiek, jazz en wereldmuziek) ook na 1 januari 2013 te continueren door ze elders onder te brengen of op een andere manier een doorstart te laten maken.

Daarnaast worden zaken aan andere organisaties overgedragen zoals het muziekevenement Toonzetters aan Buma Cultuur en de Boy Edgarprijs, de belangrijkste jazzprijs in Nederland, aan de VPRO.

    • Amanda Kuyper