Lobbystrijd in EU om schone olie onbeslist

Het Nederlandse kabinet heeft er mede voor gezorgd dat een nieuwe Brusselse richtlijn voor schonere brandstoffen voorlopig van de baan is. Dat is gunstig voor oliemaatschappijen als Shell.

Gisteren stemde een comité van gespecialiseerde ambtenaren over de nieuwe richtlijn, die de winning van teerzanden in Canada aanmerkt als schadelijker voor het milieu dan de winning van conventionele ruwe olie. Tijdens de stemming gisteren bleek er geen meerderheid voor het voorstel. Naast Nederland hadden onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich onthouden van stemming. De drie landen herbergen het hoofdkantoor van respectievelijk Shell, Total en BP.

Omdat er gisteren ook geen meerderheid tégen het voorstel was, wordt de uiteindelijke beslissing over de richtlijn uitgesteld. In juni buigen de milieuministers van de 27 lidstaten zich erover.

Als de richtlijn wordt aangenomen zal dat de omstreden winning van teerzanden in Canada naar verwachting ontmoedigen.

Oliemaatschappijen met grote belangen in Canada voerden de afgelopen maanden een agressieve lobby tegen de richtlijn. Canada zelf heeft met een handelsoorlog gedreigd als Europa de richtlijn invoert. Het heeft onlangs al een tegenvaller geïncasseerd. De Amerikaanse president Obama heeft de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding, de Keystone XL, vanuit Canada naar de VS uitgesteld.

Milieuorganisaties steunen de richtlijn. De winning en verwerking van teerzanden stoot volgens de Europese Commissie bijna een kwart meer CO2 uit dan normaal. Verder is de schade aan het milieu groot. De milieuorganisaties kregen afgelopen week steun van acht Nobelprijswinnaars voor de Vrede, waaronder de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu.