'Lezen doe ik reizend, ver weg'

In een serie literaire liefdesverklaringen deze week: tv-presentator Art Rooijakkers over De Botton.

‘Ik kan onmogelijk één favoriet boek uitkiezen. Mijn hart is nogal eclectisch ingericht. Net zoals de boekenkast op mijn studeerkamer. Die ziet er uit als een abstract schilderij, nog net geen Mondriaan. Op ooghoogte ligt de plank met mijn favoriete boeken. Het ereschavot waar ik, als ik mijn studeerkamer inloop, enigszins weemoedig naar kijk. A Million Little Pieces van James Frey, Walking with Einstein van Joshua Foer of Vernon God Little van D.B.C. Pierre. Het zijn prachtige werken die ik niet meer tot me zal nemen. Ik ben geen teruglezer.

„Passages uit verschillende boeken op die plank zijn me tot op de huidige dag bijgebleven. Zoals een opmerkelijk fragment uit Down Under van Bill Bryson, een reisboek dat ik met veel plezier las. Ik vind Australië zo’n ongelofelijk leuk land. Als het me even lukt, ga ik er naartoe. Ik ben dol op de mensen daar, echte tegenvoeters. Die lopen niet in de pas. Sydney en Melbourne behoren wat mij betreft tot het clubje van de leukste steden ter wereld. Sydney met zijn unieke geografische ligging aan die prachtige haven met overal gespierde, gebruinde supermensen. Melbourne is meer het hippe, culturele broertje van Sydney.

„De passage uit Down Under gaat over een mysterieuze aardschok die op 28 mei 1993 door seismografen in en rond Australië werd geregistreerd. De oorzaak werd pas enkele jaren later, per toeval, vastgesteld. Na de gifgasaanval door een Japanse sekte op de metro in Tokyo in 1995, stuitten onderzoekers bij een grootscheeps onderzoek op een enorm stuk land in West-Australië, waar de sekte de aanval had voorbereid. Daar bleken ze jaren eerder een zelfgemaakte kernbom tot ontploffing te hebben gebracht. De explosie van die kernbom had die mysterieuze aardbeving veroorzaakt. Ik vind dat een geweldig idee. Er is dus een land op deze wereld waar je een bijna ongemerkt een kernbom kunt laten afgaan.

„Niet ver verwijderd van Brysons boek staat The Art of Travel van Alain de Botton. Ook in dat boek zit een passage die ik me nog zo voor de geest kan halen, omdat het betrekking heeft op mijn eigen vakantie-ervaring. Als ik met vakantie ga, maak ik op de eerste dag direct 20 foto’s. Daarna maak geen enkele foto meer. Tot de laatste dag. Dan maak ik snel nog even 10 foto’s.

„In The Art of Travel geeft De Botton daar onbedoeld een verantwoording voor. Volgens De Botton lijdt de vakantiemens aan een soort foto-obsessie. Overal moet een foto van gemaakt worden, wat volgens De Botton de echte vakantie-ervaring in de weg staat. Maak foto’s in je hoofd, geeft De Botton als advies. Het is een heerlijk excuus voor mijn eigen laksheid.

„Ik kom er eigenlijk nu achter dat ik mijn favoriete boeken allemaal op reis heb gelezen. Ik kocht ze op Schiphol of in het land van bestemming. In Nederland heb ik niet de luxe van veel tijd. Op reis vind ik de rust om te lezen. Zowel de boeken als de omstandigheden waarin ze lees maken op reis meer indruk op me.

„Zo koppel ik Zo God het wil, van Niccolò Ammaniti, aan een balkon van een oud-Engels pand in Victor Harbor is Zuid-Australië. Daar keek ik uit over de Stille Oceaan, terwijl voor me op het grasveld koersbal werd gespeeld, een Australische vorm van jeu de boules. Je hebt van die momenten dat de tijd tot stilstand komt. Dat overviel me op dat balkon, lezend in Ammaniti. Een zorgeloos gevoel dat ik graag nog eens ergens hoop terug te vinden.”

Alain de Botton: The Art of Travel. Penguin, 272 blz. €14,- Vertaald als: De kunst van het reizen. Olympus, 256 blz. €10,-