Laatste peiling voor verkiezingsdag: Poetin gaat ruim winnen

Een oudere Russische vrouw houdt een Russische vlag en een bord met de tekst ‘Poetinisme voor altijd’ vast. De foto is genomen in Moskou, waar gisteren zo'n 130.000 aanhangers van Poetin samenkwamen. Foto AP / Alexander Zemlianichenko
Een oudere Russische vrouw houdt een Russische vlag en een bord met de tekst ‘Poetinisme voor altijd’ vast. De foto is genomen in Moskou, waar gisteren zo'n 130.000 aanhangers van Poetin samenkwamen. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Volgens de laatste grote peiling voor de Russische presidentsverkiezingen van 4 maart gaat Poetin ongeveer tweederde van de stemmen krijgen. Dat zou voorkomen dat er een (voor de gedoodverfde winnaar vernederende) tweede ronde nodig is.

Zondag over een week gaat Rusland naar de stembus. Poetin was sinds 2000 twee termijnen lang president van Rusland, maar omdat een derde termijn achtereenvolgend niet mogelijk is, schoof hij in 2008 protegé Dmitri Medvedev naar voren. In september van vorig jaar werd duidelijk dat Poetin wilde terugkeren naar het Kremlin. De presidentiële termijn duurt straks niet langer vier, maar zes jaar.

Volgens Levada Center, de grootste onafhankelijke opiniepeiler van Rusland, gaat 63 tot 66 procent van de stemmende Russen straks voor Poetin kiezen. Daarmee heeft hij een grote voorsprong op zijn rivalen.

Poetin wil de presidentsverkiezingen overtuigend winnen om daarmee een eind te maken aan het verzet dat ontstond na de parlementsverkiezingen van begin december. Veel tegenstanders beschuldigden de partij van Poetin, Verenigd Rusland, van een oneerlijk verloop van de stembusgang. Het was lang geleden dat Rusland met zulke grote protesten te maken kreeg als na die volgens velen gefraudeerde verkiezingen.

Meer dan honderdduizend Russen in Moskou voor pro-Poetin-mars

Gisteren sprak Poetin in Moskou zo’n 130.000 van zijn aanhangers toe. Hij nam toen met zijn uitspraken al een voorschot op de overwinning. Maar veel van de deelnemers aan de mars leken arbeiders te zijn die betaald werden door of afhankelijk zijn van de staat, zo meldde persbureau AFP. Onder hen waren onderwijzers, gemeentewerknemers en werknemers van staatsbedrijven. Volgens sommigen was hen twee dagen vrij beloofd in ruil voor hun komst.

Volgens de officiële resultaten kwam Poetin in 2000 aan de macht met een percentage van 53 procent van de stemmen. In 2004 werd hij herkozen met 71 procent. Medvedev won in 2008 omdat hij de voorkeur kreeg van 70 procent van de kiezers.