Kortkolom sport

Cruijff adviseur Chivas in Guadalajara (Mexico)

Amsterdam. Johan Cruijff wordt adviseur van de Mexicaanse voetbalclub Chivas Guadalajara. Dat maakte de elfvoudige kampioen uit het Midden-Amerikaanse land gisteren bekend. Volgens de club moet de Nederlander, die morgen wordt gepresenteerd, van Chivas de beste club ter wereld maken. Cruijff is formeel nog steeds commissaris van Ajax, maar zal die functie net als de andere commissarissen naar verwachting spoedig opgeven. Hij blijft bij Ajax adviseur en de man achter de schermen van wat in Amsterdam een paleisrevolutie wordt genoemd. Chivas staat na zeven wedstrijden in de Mexicaanse competitie met twee punten onderaan. (Novum)

28ste record Isinbayeva polsstokhoogspringen

Stockholm. Yelena Isinbayeva heeft gisteren in Stockholm voor de 28ste keer het wereldrecord polsstokhoogspringen indoor verbeterd. De 29-jarige Russin sprong bij haar tweede poging over 5,01 meter. Ze verbeterde daarmee haar eigen record met één centimeter. In 2009 sprong ze in het Oekraïense Donetsk over de barrière van vijf meter. Isinbayeva begon gisteren in Zweden op 4,72. Die hoogte haalde ze bij haar tweede poging. Daarna ging ze in één keer over 4,82 en had ze vervolgens drie sprongen nodig voor 4,92. Isinbayeva is met 5,06 meter ook wereldrecordhoudster in de buitenlucht. Ze prolongeerde in 2008 in Peking haar olympische titel, maar daarna bleven grote successen uit. (Novum)

‘Air Jordan’ daagt zaak in China om Qiaodan

Washinton. De Amerikaanse basketbalster Michael Jordan heeft een Chinees bedrijf aangeklaagd voor misbruik van zijn naam. Qiaodan Sports Company Limited lift mee op de naam van de Amerikaan die in China bekendstaat als Qiaodan. De 49-jarige Jordan, die uitkwam voor Chicago Bulls en Washington Wizards en geldt als de beste basketballer ooit, heeft een contract met sportmerk Nike. Jordan noemt het „zwaar teleurstellend om te zien hoe een bedrijf mijn Chinese naam zonder mijn toestemming commercieel uitbuit, (rug)nummer 23 gebruikt en zelfs probeert de namen van mijn kinderen te gebruiken”. Jordan is mede-eigenaar is van de Charlotte Bobcats. De multimiljonair zegt dat de kwestie niet om geld draait. „Dit is een principekwestie en draait om het beschermen van mijn naam.” (AP)

Krajicek uitgeschakeld kwartfinale Memphis

Memphis. Tennisster Michaëlla Krajicek is gisteren in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Memphis uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlandse verloor met 6-4, 6-7 en 6-4 van de als vierde geplaatste Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland. Krajicek begon sterk met een break in de openingsgame, maar die voorsprong wist ze niet vast te houden. De mondiale nummer 82 verspeelde bij 3-2 en bij 5-4 haar opslag. In de tweede set dwong Krajicek via een tiebreak een derde set af. Daarin ging het lang gelijk op, maar bij 4-4 verloor de beste Nederlandse tennisster haar opslagbeurt en vervolgens de partij. (Novum)

Vitesse legt Ivoriaan Bony jaar langer vast

Arnhem. Wilfried Bony heeft zijn contract bij Vitesse met een jaar verlengd. De 23-jarige spits staat tot 2015 onder contract bij de Arnhemse voetbalclub. Bony, sinds vorige winter bij Vitesse, voetbalde eerder tweeënhalf jaar voor Sparta Praag. Hij maakte dit seizoen negen treffers in zeventien duels. De international van Ivoorkust was actief in de Afrika Cup. Bony was invaller in de finale tegen Zambia, scoorde in de strafschoppenserie, maar kon niet voorkomen dat Ivoorkust de toernooizege aan Zambia moest laten. (Novum)