Kortkolom buitenland

ICC breidt onderzoek Ivoorkust uit tot 2002

Amsterdam. Het Internationale Strafhof breidt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Ivoorkust uit tot en met de burgeroorlog in 2002. Dat liet het hof in Den Haag gisteren weten. Volgens het Strafhof is het aannemelijk dat tijdens de burgeroorlog oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan. Eind vorig jaar begon het Strafhof al een onderzoek naar de oorlogsmisdaden die zouden zijn begaan door de soldaten van oud-president Laurent Gbagbo en door hemzelf na de verkiezingen in 2010. Zowel Gbagbo als zijn toenmalige uitdager en huidige president Alassane Ouattara maakten aanspraak op de overwinning. Gbagbo zit sinds afgelopen december vast in Den Haag. (Reuters)

Amerikaanse mag Egypte niet verlaten

Kairo. Een Amerikaanse vrouw is gisteren tegengehouden toen ze op het vliegveld van Kairo op een vlucht naar Duitsland wilde stappen. Volgens Egyptische functionarissen is Mary Elizabeth Whitehead een van de zeven Amerikanen die het land niet mag verlaten in verband met het Egyptische optreden tegen buitenlandse ngo’s. Amerikaanse functionarissen zeggen echter dat Whitehead niet op die lijst staat en ook niet wordt vervolgd. Het Egyptische optreden tegen ngo’s, dat in december begon met invallen in kantoren en inmiddels heeft geresulteerd in reisverboden voor en aanklachten tegen verschillende medewerkers, heeft gezorgd voor een diplomatieke crisis tussen de VS en Egypte. (AP)

Maryland 8ste staat met homohuwelijk

Annapolis. Maryland wordt zo

goed als zeker de achtste Amerikaanse staat waarin homo’s kunnen trouwen. Gisteren keurde de Senaat de wet goed, een week na het Huis van Afgevaardigden. De gouverneur van Maryland, Martin O’Malley, heeft toegezegd volgende week zijn handtekening onder de wet te zetten. Eerder deze maand werd een dergelijke wet in de staat Washington goedgekeurd. Het homohuwelijk is zeer omstreden in de VS. Elke staat bepaalt afzonderlijk of het homohuwelijk wordt toegestaan. De andere staten waar het homohuwelijk is toegestaan zijn Connecticut, New Hampshire, Iowa, Massachusetts, New York en Vermont. (AP, BBC)

Bradley Manning slaat deal met aanklager af

Fort Meade. Bradley Manning, de Amerikaanse militair die terecht staat voor het lekken van geheime documenten naar Wikileaks, heeft gisteren geweigerd een schikking te sluiten met de militaire aanklagers. In een eventuele deal had hij schuld moeten bekennen en in ruil hiervoor waarschijnlijk strafvermindering gekregen. Manning sloeg gisteren ook het aanbod af om te kiezen tussen terechtstaan voor een militaire jury of één militaire rechter. Als Manning schuldig wordt bevonden voor het helpen van de vijand, een van de 22 feiten die hem ten laste worden gelegd, hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. (AP)

Neushoornbende opgerold in de VS

Los Angeles. In Amerika zijn zeven vermeende smokkelaars van hoorns van neushoorns gearresteerd. De arrestaties volgden op anderhalf jaar onderzoek, zei het Amerikaanse overheidsbureau voor visserij en wild gisteren. De neushoorn wordt met uitsterven bedreigd doordat er een levendige handel is ontstaan in de hoorn van het zeldzame dier. Kopers denken dat neushoornpoeder kanker kan genezen. De arrestaties vonden plaats in vijf staten. Naast 37 hoorns werden ook diamanten en dure horloges aangetroffen. De politie vond daarnaast 1 miljoen dollar in goud en 1 miljoen dollar in contanten. (AP)