Journalistenbond mag cijfers Wegener bekijken

Journalistenvakbond NVJ krijgt inzage in de financiële gegevens van uitgeverij Wegener. Dat heeft een woordvoerder van Wegener gisteren bevestigd.

De NVJ wil de boeken van Wegener laten doorlichten door een accountantskantoor omdat de bond niet overtuigd is van de noodzaak om 300 banen te schrappen.

Wegener stelt als voorwaarden voor het onderzoek dat de NVJ samenwerkt met de centrale ondernemingsraad van het bedrijf en dat vertrouwelijke gegevens niet openbaar gemaakt worden.

Wegener en Media Groep Limburg (MGL), beiden eigendom van het Britse krantenconcern Mecom, maakten vorige week bekend op de korte termijn 300 tot 350 banen te schrappen. Een derde daarvan zou terecht komen bij de redacties van de negen regionale dagbladen en 250 huis-aan-huisbladen die Wegener en MGL uitgeven. De NVJ sluit niet uit ook bij MGL financiële gegevens op te vragen.

Mecom wil Wegener en MGL reorganiseren omdat de financiële prestaties van beide concerns tegenvallen. Zo verloor in Wegener 2011 10 procent van haar inkomsten uit printmedia. Gestegen inkomsten uit digitale advertenties wogen daar niet tegen op. De aandeelhouders van Mecom eisen een grotere winstmarge.

Thomas Bruning, secretaris van de NVJ, zegt de resultaten van het onderzoek bij Wegener te willen gebruiken om met Wegener een betere discussie te kunnen voeren over de reorganisatie. „We hebben helaas niet het recht om de ontslagen te blokkeren. Maar mocht uit de cijfers blijken dat er banen gered kunnen worden, dan kunnen we in ieder geval stampij maken”.

In 2008 mocht de NVJ de boekhouding van Wegener ook al inzien. Toen werden honderden arbeidsplaatsen opgeheven.